Pozor na kvalitu mlieka a mäsa: Odborníci radia, kedy je konzumácia bezpečná a čo treba dodržať
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Slintačka a krívačka ničia farmy
SLOVENSKO / Je potrebné vyhýbať sa konzumácii nepasterizovaného mlieka, mliečnych výrobkov z nepasterizovaného mlieka alebo tepelne nedostatočne spracovaného mäsa z infikovaných zvierat. V súvislosti s výskytom slintačky a krívačky (SLAK) o tom informoval na sociálnej sieti Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
"Konzumácia pasterizovaného mlieka a výrobkov z pasterizovaného mlieka, ako aj dostatočne tepelne upraveného mäsa a mäsových výrobkov je bezpečná," priblížili hygienici.
Dodali, že mäso, mlieko a mliečne výrobky je vhodné nakupovať od predajcov, ktorí podliehajú pravidelnej kontrole potravín. "Vo všeobecnosti dbajte na dodržiavanie osobnej hygieny, dôkladne si umývajte ruky teplou vodou a mydlom po kontakte so zvieratami a živočíšnymi produktmi," odporučil ÚVZ.
Slintačku a krívačku zaradil úrad medzi epizootické nákazy
Pričom pripomenul, že pre ľudí nepredstavuje nebezpečenstvo. "Riziko prenosu na človeka je nízke až zanedbateľné, a preto by nemalo byť považované za klasickú zoonózu - ochorenie prenosné zo zvierat na ľudí," podotkol.
SLAK je vírusové ochorenie, ktoré postihuje najmä hovädzí dobytok, kozy, ovce, ošípané či voľne žijúcu raticovú zver a iné párnokopytníky. Potvrdená bola na viacerých slovenských farmách.