O prácu v gastrosektore je malý záujem. Nepomáha mu ani transakčná daň
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
SLOVENSKO / Kuchárov, čašníkov ale aj pomocných pracovníkov je u nás stále nedostatok. Štát sa na jednej strane snaží gastrosektoru úpravou zákona pomôcť, ale na strane druhej zavádza opatrenia, ktoré idú proti nemu.
O prácu v gastrosektore je malý záujem
Hygienické minimum už nepotrebuje každý zamestnanec
Osvedčenie o spôsobilosti na prácu s potravinami, ľudovo nazývané aj hygienické minimum už nepotrebuje každý zamestnanec v gastrosektore. "To znamená podnikateľ, zodpovedná osoba a zamestnanci potrebujú odbornú spôsobilosť, výnimkou sú len pomocné práce v kuchyni, pomocník v kuchyni, pomocník prevádzky rýchleho občerstvenia, prípadne na ten výdaj jedla," ozrejmil Martin Novotný, generálny manažér asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska.
Pôvodný návrh zmien bol ale iný. Podľa Asociácie sa mala táto povinnosť presunúť len na prevádzkovateľov, ktorí sú zodpovední za chod celej reštaurácie. No hoci to nevyšlo všetko podľa plánov, aj tento krok štátu podnikateľom do určitej mieri pomôže. Najmä pri brigádnikoch. Podnikatelia sa vyhnú administratíve a po novom ušetria aj financie. "Ak mám zamestnanca na tri mesiace a musí byť odborne spôsobilý, tak by som ho mal prihlásiť na to hygienické minimum. Tie náklady na preskúšanie sú 70 eur. To znamená ak mám desiatich brigádnikov tak je to 700 eur na sezónu naviac," priblížil Novotný.
O prácu v gastre je nezáujem
Cieľom novelizácie zákona bolo zjednodušenie zamestnávania ľudí. Problémom však naďalej zostáva, že o prácu v gastre je dlhodobý nezáujem. Na internete každým dňom pribúdajú ponuky práce zúfalých podnikateľov. "Ja si nemyslím, že to ovplyvní nejak zásadne, ľudia z iných dôvodov nechcú pracovať. Počúvame strašne veľakrát, keď ľudia chodia na pohovory, že boli oklamaní, neboli vyplatení," opísal Igor Hajdu, majiteľ reštaurácie v Bratislave. "Ak by sme mali možno kuchára influencera, alebo čašníka youtubera, tak by tá pozícia možno bola vnímaná ďaleko atraktívnejšie," poznamenal Novotný. "Sú to dlhé hodiny, práca cez víkendy na zmeny, čo nevyhovuje každému. Keď sa na to pozrieme, nie sú tie mzdy až také atraktívne," uviedla Katarína Tešla, manažérka odboru komunikácie a PR Kariera.sk.
Otázne je do akej mieri tieto mzdy ovplyvní nová transakčná daň. "V dôsledku takáto daň, zvyšuje všeobecne náklady zamestnávateľov a potom im zostáva menej peňazí na zvyšovanie platov alebo na nejaké odmeňovanie," dodal Peter Hennel, daňový poradca.