Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2025
Zelený štvrtok: Večerné bohoslužby pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru
Zdielať na

Zelený štvrtok: Večerné bohoslužby pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

SLOVENSKO / Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa (13. 4.), do Svätého týždňa. Na Zelený štvrtok, ktorý sa po novom zmenil na Štvrtok svätého týždňa, sa večer po svätej omši na pamiatku Pánovej poslednej večere s učeníkmi začne v katolíckej cirkvi takzvané Veľkonočné posvätné trojdnie alebo triduum.

Večerné bohoslužby pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Počas dňa si veriaci pripomínajú ustanovenie sviatosti kňazstva a Eucharistie. Poslednú večeru slávil Ježiš so svojimi učeníkmi na Štvrtok svätého týždňa (Zelený štvrtok). V tento večer ustanovil sviatosť kňazstva a Eucharistie, respektíve premenil chlieb a víno na svoje telo a krv. Túto udalosť pripomína večerná svätá omša, ktorá je známa aj obradom umývania nôh 12 mužom. Je to symbol úcty a pokory voči blížnemu. Obrad pochádza z čias svätého Gregora Veľkého, ktorý denne hostil 12 žobrákov.

Večer prestávajú v kostoloch zvoniť zvony ako znak spoluúčasti s utrpením Krista. Ich zvuk sa opäť ozve až na slávnostnú Glóriu počas vigílie vzkriesenia na Svätú (Bielu) sobotu a namiesto nich sa používajú rapkáče. Veriaci si pripomínajú Pána Ježiša, ako v Getsemanskej záhrade bdie v modlitbe. Apoštoli od únavy zaspali a Ježiš zostal celkom sám, opustený. Túto skutočnosť symbolizuje nielen otvorený prázdny svätostánok v kostoloch, zhasnuté svetlo pred ním, ale aj obnažovanie oltárov a odnášanie všetkých predmetov z nich.

V evanjelických kostoloch sa popoludní a večer konajú služby Božie na pamiatku ustanovenia sviatosti Večere Pánovej. Veriaci si pripomínajú udalosť, keď Ježiš Kristus počas poslednej večere so svojimi 12 učeníkmi ustanovil sviatosť Večere Pánovej.

Populárnym jedlom na Zelený štvrtok je špenát, má veľa prospešných látok

Zeleným štvrtkom sa nazýva štvrtok pred Veľkou nocou, počas ktorého ľudia tradične zvyknú konzumovať zelené jedlá. Z nich v tento deň býva jedným z najpopulárnejších jedál špenát, ktorý je vždy nielen chutnou, ale aj veľmi zdravou voľbou.

Poukázal na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. Ako uviedol, špenát siaty má vysoký obsah vody, ktorý je až okolo 92 percent. Obsahuje aj množstvo vitamínov, akými sú napríklad vitamín A, vitamín C, vitamín K či kyselina listová. Obsahuje aj minerály ako napríklad horčík alebo draslík. "Špenát obsahuje i množstvo vlákniny, ktorá pomáha podporovať tráviace procesy a je dôležitá pre udržiavanie pravidelnosti stolice a pri predchádzaní zápchy," dodala Natália Šranková z poradne zdravia RÚVZ Bratislava.

Má aj vysoký obsah fytochemikálií, ktoré dokážu podľa odborníkov priaznivo ovplyvňovať zdravie ľudského organizmu. "Zo svojho obsahu fytochemikálií je špenát bohatým zdrojom karotenoidov, ako napríklad luteín a zeaxantín, ktoré sú dôležité pre podporu zdravia očí. Špenát je taktiež bohatý na flavonoidy ako kaempferol alebo kvercetín, ktoré majú značné antioxidačné účinky," priblížil RÚVZ.

Úrad podotkol, že hoci najčastejším spôsobom prípravy je tradičný špenátový prívarok, existuje i mnoho iných spôsobov ako špenát chutne pripraviť. "Vynikajúci je samotný ako súčasť čerstvých šalátov, ale je vhodnou prílohou k vareným mäsovým ako aj zeleninovým jedlám. Taktiež je výbornou súčasťou do smoothies alebo je z neho vynikajúca špenátová polievka," uviedol RÚVZ.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy