Zatiahnuté
15°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Dukla bude mať svoj pôvodný znak. Dodnes bol ukrytý
Zdielať na

Dukla bude mať svoj pôvodný znak. Dodnes bol ukrytý

Pamätník na Dukle po dlhšom čase rekonštruujú a odkrývajú tak aj kúsok histórie. Ide o štátny znak, ktorý tisíce turistov ešte nevideli. Pridávame preto aj malé náučné okienko.

Dvojkríž na hrudi leva aj socialistický

Málokto vie, že pamätník v sebe ukrýva až dva štátne znaky. Jeden pôvodný s dvojkrížom na hrudi leva a druhý socialistický, ktorý ho nahradil. "K výmene tohto znaku došlo v roku 1964, kedy sa prikryl pôvodný Československý štátny znak a bol daný terajší," tvrdí historik Jozef Rodák. 

Tento znak vydržal na pylóne pomaly polstoročie. Vojenský historický ústav sa však rozhodol pamätník zrekonštruovať, socialistický znak dal dole a pamätníku chce tak prinavrátiť pôvodný vzhľad.

Znak r roku 1948 ošetria

"Naším cieľom je, aby sme znak z roku 1948 nejakým spôsobom ošetrili a aby bol pamätník v takom stave, v akom bol pri jeho odhalení," povedal riaditeľ Vojenského historického útvaru Miloslav Čaplovič.

"Podľa mňa by tam mali byť všetky znaky. Počnúc, ako sa tá doba vyvíjala, aby aj tí mladí videli všetky znaky, aké boli predtým. Takže jeden po druhom, ako to jednoducho išlo za sebou. Kľudne by ich tam mohli dať všetky, je tam miesta dosť," povedala turistka Alena Horvátová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy