Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Sudca: Máte svoje deti, ale nemôžeme povedať dátum kedy
Zdielať na

Sudca: Máte svoje deti, ale nemôžeme povedať dátum kedy

Je to presne 868 dní, čo je Ivana Boorová bez svojich detí. A mal to byť deň, keď sa mohlo rozhodnúť. No nestalo sa. Nádej, že Samko a Martinko strávia tohtoročné Vianoce v kruhu svojej skutočnej rodiny je však reálnejšia, ako kedykoľvek predtým.

SS sa nevzdáva

Zasadnutie britského kráľovského súdu začalo v piatok krátko pred 11 hodinou. Sociálni pracovníci sa detí nechceli stále vzdať. Sudcov pritom presviedčali napríklad argumentami, že presťahovať deti by bolo pre nich stresujúce.

"Nedoporučujem premiestenie detí do nového prostredia, do novej zeme, keď si po dvoch rokoch zvykli na náhradnú rodinu," reprodukoval slová sociálnej pracovníčky reportér Martin Krpač na facebooku.

Náhradná rodina chce deti adoptovať

Podľa informácií reportérov TV JOJ, ktorí sedeli priamo v pojednávacej miestnosti, chcela deti za každú cenu adoptovať ich pestúnska rodina. Na druhej strane sudca tvrdil, že treba urobiť všetko preto, aby sa deti vrátili na Slovensko so svojou babkou.

"My nevravíme, či deti patria babke. Oni jej patria. Len hľadáme dátum, aby to bolo pre nich najmenej obtiažne," opísal Dárius Haraksin výrok súdu počas procesu na facebooku.

Súd pokračuje...

Na dnešnom pojednávaní, ktoré sme sledovali ONLINE TU , zohrala dôležitú úlohu aj Andrea Cisárová z Centra pre medzinárodno-právnu ochranu detí. Sudca s ňou a britským sociálnym servisom rokoval istý čas za zatvorenými dverami a snažil sa s ňou nájsť kompromis.

"Všetci na tomto súde vedia, že deti sa musia vrátiť na Slovensko. Kardinálna otázka je, akým spôsobom, Do hry sa opätovne zapojili adoptívni rodičia, ktorí si uvedomili, že nechcú deti stratiť a uplatňujú svoje práva na súde tým, že podávajú návrhy. Celý proces to v tomto prípade môže na chvíľočku zablokovať, lebo nemôžu opomenúť aj týchto opatrovateľov, ktorí sa starajú o deti," povedala.

Ako zlá nočná mora...

Bývalá rehoľná sestra nezneužívala miestny sociálny systém, ale poctivo a tvrdo pracovala. Ako opatrovateľka v domove pre demenciou postihnutých starých ľudí. V Británii sa manželom narodili dvaja krásni synovia. Všetko pripomínalo dokonalú idylku. Nočná mora začala až banálnym vyšetrením v nemocnici, ktoré sa skončilo obvinením jej manžela zo sexuálneho zneužívania pre infekciu na chlapčekových genitáliách.

Ivana sa nestihla spamätať z obvinenia manžela a bola bez detí. Súd obvinenie zo sexuálneho obťažovania nakoniec zrušil, ale ani to nepomohlo. Sudca totiž nič nezmohol proti sociálnej službe. Ich skratka je SS - social service. Po skúsenosti Ivany a jej rodiny, je to podľa nich, veľmi výstižná skratka. Sudkyňa nariadila, aby chlapci boli umiestnení blízko domova. Pre social service to znamenalo 190 kilometrov.

Skoro stratený prípad

Keďže chlapci majú slovenské občianstvo, britská strana oslovila aj slovenských partnerov pri riešení tohto prípadu. Slovenská republika totiž mohla žiadať, aby sa chlapci vrátili na Slovensko. Slovenská strana však poslala britským úradom odpoveď, že nie je potrebné kontaktovať príbuzenstvo. Keď Briti zistili, že za Ivanou nestojí vlastná krajina, pochopili, že si môžu dovoliť viac. Zobrať jej deti natrvalo a dať ich na adopciu. V Británii je adopcia bez súhlasu rodičov totiž bežná.
 
Celý adopčný proces sa mohol v roku 2012 zmeniť. Slovensko malo poslednú šancu zastať sa svojich občanov a chcieť ich späť. Uplatniť tzv. aplikáciu a žiadať, aby chlapci boli umiestnení v rámci náhradnej rodinnej starostlivosti na Slovensku a nie v Anglicku, čo sa však nestalo. A tak sudca rozhodol, že Martinko a Samko pôjdu na adopciu. Šanca pre Ivanu dostať deti naspäť prišla v poslednej chvíli, keď sa odvolala na Britský kráľovský súd, ten jej dal druhú šancu a o prípade rozhoduje znova.

V Londýne je Martin Krpač a Dárius Haraksin. Spojte sa s ním cez profil na facebooku.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy