Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Slováci vyjdú v pondelok do ulíc. Na podporu detí Ivany Boórovej
Zdielať na

Slováci vyjdú v pondelok do ulíc. Na podporu detí Ivany Boórovej

Tisíc detí ročne, medzi nimi aj slovenské, je podľa britského poslanca neprávom v Británii adoptovaných. Mali medzi ne patriť aj deti rodiny Čonkovcov a stačí len krok, aby sem patrili Martinko a Samko Boóroví. Ich lietadielka stále nedoleteli... Deň pred obnovením prerušeného súdneho procesu - teda v pondelok 12. novembra, sa na ich podporu zhromaždia ľudia pred britskou ambasádou v Bratislave, či pri Fontáne lásky v Humennom.

871 čiernych dní

Už 870 dní čaká Ivana Boórová a jej mama Eleonóra Studencová na svoje deti a vnukov. V piatok sa malo rozhodnúť, no došlo k odročeniu - veľkým dňom D má byť utorok 13. novembra. Pestúnska rodina, ktorá si chlapcov chce adoptovať, odchádzala zo súdu nahnevaná a sklamaná. Odmietla povedať čo i len slovíčko. Viac si prečítajte TU!

Nad britským sociálnym systémom stále ostáva visieť množstvo otáznikov. Podľa britského poslanca Johna Hemminga je tisíc detí ročne neprávom adoptovaných. Medzi ne mali patriť aj deti Čonkovcov. "Niekedy im stačí aj malichernosť preto, aby zobrali deti. Takýchto podozrivých prípadov mám v kancelárii asi tisíc ročne." Nejde však len o deti z britských rodín, ale aj zo zahraničia, Česko a Slovensko vrátane.

Protestovať príde aj Veronika Čonková

Na podporu detí Ivany Boórovej a ďalších detí odobratých SS sa v pondelok o 16:30 uskutoční protest pred britskou ambasádou v Bratislave. Rovnako sa taktiež o 14:00 uskutoční ďalší v Humennom pri Fontáne lásky. Sem má tiež namierené Veronika Čonková - žena, ktorá tiež takmer prišla o svoje ratolesti.

Pre ňu sa dňom D stal 21. september. Britský súd v meste Chatham vtedy rozhodol v jej prospech miestny Social Service - SS dostal prvú ranu. Dúfajme, že nie poslednú. Päť detí vrátane bábätka sa šťastne vrátilo domov, na Slovensko. Humenský súd ich následne poslal z krízového centra do svojho domova.

V Londýne je Martin Krpač a Dárius Haraksin. Spojte sa s ním cez profil na facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy