Rusínske Vianoce. Na stole nechýba máčanka či pirohy
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Šiesteho januára rusínski pravoslávni veriaci oslavujú Roždestvo Christovoj čiže Kristovo narodenie. Podľa Juliánskeho kalendára sa v nedeľu začali vianočné sviatky. Myšlienkou sa nijak neodlišujú od katolíckych, jediný rozdiel je v čase. 40-dňový pôst je zakončený Štedrou večerou a tak gazdinky mali čo robiť, aby nachystali 7 chodov.
Podáva sa máčanka či slivčanka
"Obľúbenou veľmi dobrou špecialitou u nás je máčanka. Je s hríbmi zapražená s masielkom. Ďalším chodom je kapustová polievka, tak isto sú tam hríby. Potom sa podávajú pirohy so zemiakmi a takisto nakoniec sú bobaľky a ešte aj filé so šalátom. Takže je to sedem chodov u nás," priblížila Olina Bojčíková. V rodine Bojčíkovcov z Ladomírovej totiž nesmú na štedrovečernom stole chýbať tradičné rusínske jedlá.
Všetky jedlá sú pôstne a medzi zaujímavé dobroty patrí aj slivčanka. "Dá sa variť fazuľa, potom sa pridajú sušené slivky, dochutí sa to vanilínovým cukrom," priblížila.
Oplátky chýbajú
Skôr ako celá rodina zasadne k prestretému stolu, najprv sa všetci spoločne pomodlia. Ako prvý sa je med a cesnak. "U nás nemáme oplátky. Máme len pôstny koláč, ktorý jeme s medom a cesnakom," vysvetlila Agnesa Bojčíková.
U pravoslávnych veriacich sa zvyky prísne dodržiavajú a nikomu nevadí, že Vianoce oslavujú až po Novom roku. "Je to tradícia, ktorá je tradíciou našich rodičov a starých rodičov. Pochádza to z dávnych čias od Cyrila a Metoda, takže my tú tradíciu dodržiavame a najlepšie je, keď je celá rodina pokope," skonštatoval Ladislav Bojčík.
Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.
TV JOJ