Nový trik potravinárov? Lepidlo na mäso!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Potravinári prišli na ďalší trik, ako nám šikovne prejsť cez hlavu. Objavili čaro enzýmu, ktorý sa nazýva transglutamináza. Tento prášok dokáže orezky, vhodné maximálne tak na polievku, alebo soté, zlepiť do opäť dokonalého kusu bravčovéhoj či hovädzieho.
Namiesto steaku zmes do polievky
Pravé mäso od toho zlepeného rozoznáte len ťažko. Potravinárom stačí na to len potravinárska fólia a zázračný prášok. Hádanku o pôvodnom stave tejto sviečkovice zistíte len ak kus odrezaného mäsa začnete silou ťahať od seba. Umelo zlepená svalovina povolí a namiesto dokonalého steaku vám v rukách zostane obyčajná zmes do polievky.
"V našich prevádzkach sme toto nezistili a myslím si, že žiaden slovenský výrobca by si toto nedovolil," myslí si Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.
Enzým zvaný transglutamináza
Dobrou správou je, že ak by sa zlepené mäso dostalo aj do slovenských obchodov a reštaurácií, nehrozí nám priame nebezpečenstvo. Transglutamináza je nie je zdraviu škodlivá.
Už teraz sú však aj naše úrady v strehu. Potravinových škandálov bolo len v posledných mesiacoch viac než dosť a predajcovia aj reštauratéri sú stále vynaliezavejší. Miestami sa dokonca zdá, že potravinársky priemysel sa vyvíja oveľa rýchlejšie, ako informačné technológie.
Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.
ISIFA/ilustračné