Bezpečnosť v laboratóriách. Kto je zodpovedný?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Požiar, ktorý sa rozpútal vo štvrtok večer v starej časti budovy STU v Bratislave, poškodil dve laboratória. Pracovalo sa v nich na cereálnych potravinách ako sú chlieb, pečivo alebo nápoje. Experti ešte stále zisťujú, čo sa vlastne stalo. Zaujímavé však je, že komplexnú bezpečnostnú kontrolu tam robili pomerne nedávno - sotva pred rokom.
Prehliadky musí vykonať každé 3 mesiace
"Rezort školstva pri schvaľovaní konkrétnych študijných programov dozerá nielen na to, ako sú zabezpečené personálne, ale aj technicky a bezpečnostne," telefonuje hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.
Ďalej je už bezpečnosť na pleciach školy. Preventívne protipožiarne prehliadky je povinná vykonávať každé 3 mesiace. Je iba škole či tak bude robiť aj častejšie.
Komplexnú kontrolu vykonali v 2012
Na to, či boli tieto kontroly vykonané dohliada aj orgán štátneho požiarneho dozoru. "Minimálne raz za 5 rokov, ale toto bola zmena zákona lebo doposiaľ sa vykonávali jedenkrát za 3 roky," vysvetľuje zástupca veliteľa HaZU Beáta Janatová.
Kontroly sú zamerané na vypracovanie požiarnych poriadkov ale aj na samotné laboratóriá. Komplexnou kontrolou prešli laboratóriá na STU v BA v júni 2011. Keďže boli zistené nedostatky tak v apríli 2012 vykonali hasiči ďalšiu kontrolu.
Príčin vzniku požiaru môže byť teda hneď viacero. "Či tam nezostal otvorený alebo zapnutý spotrebič, či tam boli nejaké chemikálie...a podobne," dodávajú hasiči.
Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.
ISIFA