Nebezpečná kyslá kapusta? Uvoľňuje oxid uhličitý
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
KECHNEC / Stav dvoch priotrávených v Kechneci na východe Slovenska je už lepší. Ich kolega je však stále v ohrození života. Partia zamestnancov sa vo štvrtok priotrávila plynom, ktorý sa uvoľňuje pri kvasení kapusty alebo vína. Poďme sa pozrieť na to, kedy je pre človeka nebezpečný a kedy nie.
Oxid uhličitý vzniká aj pri výrobe chleba
Za nešťastnú udalosť, pri ktorej sa priotrávili traja robotníci v Kechneci môže podľa odborníkov oxid uhličitý, ten vzniká aj pri domácom kvasení kapusty. Je ho však také malé množstvo,že človeku nemôže ublížiť.
Oxid uhličitý, to je vlastne aj to, čo vydychujeme. Jeho zanedbateľné množstvo vzniká aj pri domácej výrobe chleba. Ak je ale nádob s kvasenou kapustou v pivnici viac, prítomnosť oxidu uhličitého sa znásobuje.
Drží sa pri zemi
Človek si to však stále nemusí uvedomiť. Oxid uhličitý je totiž ťažší ako vzduch, a tak sa drží pri zemi. Uškodiť to ale môže domácim miláčikom. "V pivničných priestoroch, kde je väčšie množstvo kvaseného výrobku, čiže kapusty, alebo vína, môže dojsť k ohrozeniu domácich zvierat," informuje vedúci potravinového dozoru MVDr. Anton Kováč.
V nevetranej pivnici s vysokým obsahom oxidu uhličitého sa ťažko dýcha aj hlodavcom. Môže to byť preto účinná prevencia, podobne ako jedovaté nástrahy.
Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.
ISIFA