Tradičné vs. luxusné. Aj také sú vianočné trhy
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA/VIEDEŇ / Lokše a cigánska verzus vanilkové fontány a mega šišky. Kým Vianočné trhy vo Viedni sú v plnom prúde, tie bratislavské začali v piatok. Okrem toho, že jedny aj druhé sú krásne, sú aj odlišné. Pozrite sa...
Neprekonateľné jedlo
Hoci do Vianoc zostáva viac ako mesiac, sviatočnú atmosféru je už na tradičných trhoch cítiť. Čo najkrajšie vonia? "Perníky a ešte víno varené," hovorí návštevníčka vianočných trhov. "Možno nejaká dobrá klobása," tvrdí ďalšia.
Voňať, to sa smie aj zadarmo, ak by ste však chceli aj ochutnať, pripravte si peňaženku. Za lokšu zaplatíte najmenej 1,30 €, za cigánsku 3 €, za deci vareného vína jedno euro a aj niečo sladké by to chcelo. Napríklad štrúdľu za 1,20 €.
Na trhoch však okrem dobrého jedla, ktoré je naozaj neprekonateľné, môžete nakúpiť aj darčeky. Nájdete tu rôzne dekoratívne predmety, šatky aj ozdoby na stromček.
Punc veľkoleposti
Kým vianočné trhy na Slovensku sú skôr tradičné a ľudové, tie v rakúsku nesú punc veľkoleposti. Fontány s vanilkovým krémom, obrovské šišky, punč v porcelánových hrnčekoch či prekrásne cukrové jablká. To sú typické vychytávky, ktoré u nás nenájdete.
Samozrejme takáto paráda aj niečo stojí a vianočné trhy vo Viedni prinášajú pre slovenské peňaženky ťažké chvíle. Len za klobásu u našich susedov necháte 6 €, za punč 4 €.
Ak by ste mali chuť ešte na niečo sladké, zaplatíte za ľahkú večeru pre jednu osobu aj 15 €. Aj preto chodia niektorí naši ľudia na trhy skôr pracovať ako jesť. "Tento stánok patrí reštaurácii, kde som robil čašníka a tým pádom si ma každý rok požičiavajú na tých 6 týždňov, aby som tu predával," hovorí slovenský stánkar Jozef.