Zatiahnuté
17°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Neviete nájsť svoje meno v kalendári? Tu je riešenie
Zdielať na

Neviete nájsť svoje meno v kalendári? Tu je riešenie

BRATISLAVA / Slováci patria medzi národy, ktorí meniny oslavujú takmer s takou vážnosťou ako narodeniny. Veru, lenže ako natlačiť do jedného kalendára všetky mená? Bežne je ich tak sotva štvrtina. A tak keď hľadáte napríklad Sebastiána, Anetu, Nelu, či Vanesu - dnes už časté mená - v bežnom kalendári ich nenájdete, možno v nejakom rozšírenom. Zisťovali sme, kto určuje, ktoré mená v kalendári budú a v ktorý deň.

Adolfov je na Slovensku málo

Takých Izidorov či Hortenzií veľa na Slovensku nestretnete. Napriek tomu sa tieto mená v našom kalendári nachádzajú. Podľa aktuálnej evidencie obyvateľov ministerstva vnútra máme len 16 Prokopov, okolo 30 Hortenzií či Uršulí, okolo stovky Izidorov, Demeterov, Vavrincov a Severínov a o niečo málo viac Kazimírov, Leopoldov, Kornelov, Hermín či Híld. 

V kalendári však nájdeme aj také mená, ktoré by 99,99% slovenských rodičov svojim deťom nedalo. Napríklad meno Adolf alebo Gertrúda. "Minulý rok rodičia dali jednému chlapcovi meno Adolf, Gertrúda sa nenarodila," potvrdila hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová. 

Napriek tomu na Slovensku žije okolo 500 obyvateľov s týmito menami. Na druhej strane v kalendároch nenájdete mená, ktoré patria už dlhší čas k najpoužívanejším.

Existuje aj rozšírený kalendár

Tak napríklad meno Vanesa má dnes cez 7 000 dievčat. O málo menej frekventované sú mená Sofia, Sebastián, Aneta, Bianka, Sandra, Kevin alebo Nela. Tieto mená nájdete len v takzvanom rozšírenom kalendári.

Pátrali sme po inštitúcii, ktorá schvaľuje podobu menného kalendára. "Do roku 1989 existovala komisia, ktorá prideľovala mená do kalendára," potvrdila Kirinovičová. Komisiu však zrušili a nikto už túto úlohu neprevzal. "Dnes je to prideľovanie mien oveľa liberálnejšie," dodala Kirinovičová.

Znamená to, že vydavateľ kalendára môže meniť mená podľa svojho uváženia alebo zadania zákazníka. No poväčšine sa vydavatelia doteraz držali tradičných kalendárov a nič zásadné nemenili. "Zoznamy sú výsledkom kontinuálnej práce našich redaktorov a vychádzajú z informácií z verejne dostupných zdrojov," vysvetlila PR manažérka zoznam.sk Daniela Grečnerová.

Pokiaľ si obyvatelia želajú nejaké zmeny mien v kalendári, môžu sa obrátiť na ich vydavateľa. V tejto chvíli je to zrejme jediný spôsob ako dosiahnuť zmenu.

Srdce pre deti. Charitatívny projekt vyvrcholí galaprogramom 20. decembra o 20:20 na TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy