Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Piatok, 13. a Lucia k tomu. Pre poverčivých hotová katastrofa...
Zdielať na

Piatok, 13. a Lucia k tomu. Pre poverčivých hotová katastrofa...

BRATISLAVA / O piatku 13. nekolujú žiadne prívetivé informácie. A keď sa k tomu ešte pridá aj meninový deň Lucie, neveští to nič dobré. Ste poverčiví? Tak čítajte...

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Niektorí nevychádzajú z domu... 

Tento rok sa spojili dva dátumy, ktoré ľudia nemajú príliš v láske. Piatok 13. a ešte má meniny aj Lucia. Podľa niektorých, hotová pohroma. "Piatok 13. je pre mnohých taký poverčivý dátum a ono sa to nedá ani nijak racionálne vysvetliť, že prečo je to tak," hovorí etnologička Katarína Nádaská.

Číslo 13 je vo všeobecnosti považované za magické číslo. Egypťania ho dokonca považovali za nešťastné číslo. Niektorí ľudia majú z tohto čísla dokonca fóbie. "V niektorých lietadlách nenájdete sedadlo s číslom 13, v niektorých nemocniciach nie sú izby číslo 13, niektoré hotelové spoločnosti dokonca nemajú ani poschodia s číslom 13," dodáva Nádaská.

Keď nám príde piatok 13. niektorí ľudia dokonca nevychádzajú z domu. "Študenti nechodia na skúšky, väčšina učiteľov skúšky ani nedáva práve kvôli tomuto dátumu. je to však len vec našich nejakých poverčivých predstáv," tvrdí Nádaská.

Ľúbostná mágia na Luciu

Meno Lucia je z latinského Lucius - svetlý, žiariaci, pričom lux znamená svetlo. Na Slovensku patrí medzi najobľúbenejšie ženské mená.

Na Luciu je podľa starých zvykov stridží deň a viaže sa k nemu niekoľko pranostík. S týmto menom sa viaže aj obľúbená ľúbostná mágia. "Robili ju najmä slobodné dievčatá, ktoré napríklad si varili halušky na Luciu s menami mládencov. Do tej halušky vždy dali a tá, ktorá vyplávala na povrch ako prvá, tak sa mal volať mládenec, ich nastávajúci ženích," hovorí Nádaská. 

Spávanie na mužských nohaviciach

"Triasli sa ploty na Luciu. S tým, že odkiaľ sa rozšteká pes, tak z tej strany príde ženích. Zvyklo sa spávať napríklad na mužských nohaviciach, lebo verili dievčatá, že sa im prisní obraz toho ich nastávajúceho," hovorí Nádaská.

Pokiaľ sa bojíte a ste poverčiví, tak tu je jedna rada. "Treba si dať strúčik cesnaku, prípadne si urobiť tým cesnakom krížik na dvere a tým je človek podľa starých tradícií chránený pred bosorkami a pred akýmkoľvek zlom, ktoré by mohlo v tento uškodiť," dodáva etnologička Katarína Nádaská.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy