Vianočná vianočka, rýchlo a jednoducho
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je aj vianočka. V niektorých rodinách zdobí stôl, inde ju hneď zjedia. My sme zašli do pekárne, aby sme zistili ako si jednoducho túto tradičnú vianočnú pochúťku spravíte doma.
Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ
Cesto necháme vykysnúť
Ako prvé si pripravíme kysnuté cesto. Do hladkej múky pridáme margarín, soľ a vylejeme zohriate mlieko s cukrom a droždím, takzvaný kvások. Vypracujeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
"Nejaká hodina v kysiarni určite," hovorí pekár Miroslav Bezúch. Aby sme dostali klasický tvar vianočky, musíme si pripraviť štyri šúľance. A to tak, že nakysnuté cesto nakrájame na rovnaké časti, ktoré ušúľame do roliek.
Najťažšie je zapletanie
Potom príde najťažšia časť. Zapletanie. Ženy, ktoré si ako malé robili vrkoče, respektíve oteckovia, ktorí majú dcéry, v tom budú doma. Keď toto máme, tak vianočku prikryjeme utierkou a necháme ešte nakysnúť na teplom mieste. Potom ju už iba podľa chuti dozdobíme a upečieme.
"Začiatočná teplota je okolo 240 stupňov, 5-6 minút, potom sa stiahne na 180 a dopeká sa 20 minút," dodáva pekár. Čas prípravy vianočky závisí aj od schopností zapletať. Tí, ktorí s tým majú skúsenosti, to budú mať o čosi skôr.