Spravte si doma vianočný punč, takto
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Na Vianočných trhoch za neho vyhadzujeme nemalé peniaze, teraz sa ho naučíme pripraviť v pohodlí domova. Hovoríme o vianočnom punči. Punč z Indického slova panch znamená päť. Punč by mal totiž obsahovať päť základných surovín: alkohol, cukor, citróny, vodu alebo čaj a koreniny. Dnes sa vyrábajú rôzne variácie punču - s rôznym ovocím, s rôznymi koreninami, a tiež bez alkoholu. A každý punč je originál.
Punč je názov pre široké spektrum nápojov, ktoré väčšinou obsahujú ovocie, alebo ovocnú šťavu. Na výrobu nealkoholického teda budeme potrebovať: čaj, džús, alebo ovocnú šťavu, klinčeky, škoricu, cukor a ovocie. Postup je jednoduchý. Všetko nahádžeme do hrnca a spolu povaríme.
"Nič sa tomu nestane, dáme variť, pridáme pomaranč, jablko," hovorí kuchár Rudolf. Keď si ho budete doma pripravovať, pozor na kôru z ovocia. Neprežeňte to, je horká. Ak ste to prehnali s koreninami, tak punč môžete rozriediť vodou.
Aj vy si doma môžete spraviť ten pravý vianočný punč. Pozrite sa, ako na to:
Cukor na záver
Ako základ môžete použiť skaramelizovaný cukor. Potom treba punč pomalšie variť. Najprv si teda necháme uvariť čaj s klinčekmi a škoricou. Potom pridáme ovocie, džús, prípadne šťavu. Ak ho chcete mať silnejší, tak pridajte viac džúsu. Na záver dochutíme s cukrom.