Nie je bio ako bio! Tieto potraviny sú najfalšovanejšie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Potraviny s označením BIO sú najfalšovanejším sortimentom v slovenských obchodoch. A zdravé vajcia s číslom 0 nedostať v hociktorom obchode.
Kým na Slovensku dostať v obchodoch vajcia s označením tri a dva. V tom istom reťazci v Rakúsku sa vajíčka z klietkového chovu (označenie tri) nevyskytovali. Na výber bolo najviac vajíčok s označením nula a jeden a najhoršia bola dvojka.
Podľa šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša je problém v tom, že ak sa u nás vajce s označením nula nachádza, nemusí to byť naozaj BIO vajce.
Pre zákazníka je najhoršie to, ak ľudia kúpia vajíčko, o ktorom si myslia, že je najlepšej kvality. Pritom ide o klietkový chov.
Spôsob chovu
0 | ekologická poľnohospodárska výroba (BIO) |
1 | chov vo voľnom výbehu |
2 | chov na podlahe |
3 | chov v obohatených klietkach |
Zdroj: ŠVPS SR
Chovateľ s viac ako dvadsaťročnými skúsenosťami otvorene hovorí, čo je možné nájsť v iných vajciach. "Je prípustné, aby im bola pridávaná kŕmna zmes, ktorá obsahuje stimulátory znášky vajec," tvrdí chovateľ z Piešťan Pavol Jurík.
Stimulátory v BIO vajciach nenájdete a preto sú drahšie. A to často vyhovuje podvodníkom. Ak ich úrady nechytia včas, vajcia putujú na pulty potravín. "Často tieto vajcia v predajnej sieti nevieme rozlíšiť," hovorí Bíreš.
Dovezené neoznačené vajcia
V minulosti sa v Európe vyskytli prípady, keď sa k spotrebiteľovi v Nemecku, Holandsku či Belgicku dostali vajcia, ktoré boli označené ako BIO. V skutočnosti pochádzali z klietkového chovu. Inak to nie je ani na Slovensku.
"Riešili sme prípady, kedy na Slovensko boli dovezené neoznačené vajcia. Na Slovensku ich triediarne označili a s označením takým, ktoré nezodpovedalo skutočnosti," hovorí Bíreš.
A ľudia tak veselo kupovali vajcia z klietkového chovu s označením BIO. "Pre spotrebiteľa je to problémové. Prifarbenie sa vie urobiť aj v priemyselnom chove," dodal Bíreš.
Najviac riziková potravina
"Je to najviac riziková potravina," tvrdí Bíreš. Aby spotrebiteľ rozoznal kvalitné vajce od nekvalitného, je potrebné skontrolovať či sú všetky čísla na vajíčkach v škatuli rovnaké. "Treba si všímať skupinu, ktorá je formovaná celistvo. A aj zafarbenie je intenzívne," dodáva Bíreš.
Farba nie je jediný indikátor. "Treba porovnať aj chuť. Je taká vaječná, maslová a pridáva ten eko charakter," tvrdí Bíreš.
Problém s označovaním by nebol, keby mali všetky sliepky rovnaké podmienky, vďaka ktorým by sme potom jedli kvalitnejšie vajcia. "Tak ako vajcia získané na BIO farmách aj ostatné biopotraviny v rámci Európskej únie patria medzi potraviny, ktoré sa najčastejšie falšujú," dodáva Bíreš.