Deň čokolády. Sladké pokušenie bude drahšie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / V sobotu je medzinárodný deň čokolády. Z pôvodne horkého rituálneho nápoja pre aztéckych panovníkov sa postupne stala vari najobľúbenejšia maškrta v dejinách ľudstva. Niekto obľubuje iba tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, kým ďalší nedajú dopustiť na mliečnu či bielu čokoládu. Cukrári navyše vymýšľajú stále nové a nové kombinácie chutí.
Biela či hnedá, mliečna alebo horká, Slováci jednoducho milujú čokoládu. "Slováci sú pomerne veľkí maškrtníci, v minulom roku pripadala na jednu osobu, teda priemerného Slováka spotreba čokolády a iných kakaových výrobkov v objeme až 5 kilogramov. Na kakao a čokoládové výrobky aj pomerne veľa míňame. V roku 2012 to bolo 25eur na osobu," hovorí analytička banky Dana Vrabcová.
Najviac kupujú dôchodcovia
Rebríček pritom vedú dôchodcovia, tí dokonca míňajú na čokoládové sladkosti až 34 eur ročne. A čoskoro to asi bude viac. "Na svetovom trhu sme svedkami zdražovania cien kakaa. V porovnaní s minulým rokom je kakao drahšie až o 30 percent," pokračuje Vrabcová.
Problémom je aj to, že čokoláde prišli na chuť aj milióny Číňanov a skupujú jej čoraz väčšie množstvo. "Čokoláda sa čoskoro stane sortimentom rovnako drahým ako pravé šampanské," tvrdí majiteľ čokoládovne Šimon Hůlka.
Bude sa šetriť
A bude lepšie, ak si poriadne prečítame zloženie čokolád - podaktorí výrobcovia totiž budú určite šetriť na kvalitných surovinách. "Kakaové maslo sa bude nahrádzať inými vecami ako palmový olej, bavlníkový olej a kvalita čokolády pôjde diametrálne dolu," myslí si Hůlka.
Zatiaľ si ale Slováci užívajú cenovo dostupnú čokoládu a často siahajú po tej kvalitnej. "Slováci majú vybranejšie jazýčky oproti Čechom," dodáva. "Čím vyšší obsah kakaa, tým vyšší obsah organických látok s antioxidačnou aktivitou a tým pádom je táto čokoláda pre zdravie prospešná," tvrdí gastroenterológ Peter Minárik.