Veterinári našli v obchodoch 15 percent nakazených kurčiat
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Kuracie mäso môže spôsobiť zdravotné problémy, vyplýva z predbežných výsledkov európskeho monitoru. Výsledky zverejnilo už i Slovensko. Kontrola ukázala, že až pätnásť percent kuraciny obsahuje škodlivého campylobactera.
Aj slovenský problém
Campylobacterov je veľa druhov. Človeku spôsobuje problémy najmä Campylobacter jejuni. Ten je v celosvetovom merítku jednou z najdôležitejších baktérií, ktorá spôsobuje otravu jedlom.
V prírode sú campylobactery veľmi rozšírené, ich rezervoárom je tráviaci trakt domácich i voľne žijúcich zvierat. Zdrojom nákazy je najčastejšie surové hydinové mäso.
Hydina sa kontroluje, ale európska legislatíva neukladá kontrolovať práve campylobactera. Pre vysokú premorenosť, veľkému nárastu nákazy u ľudí sa to ale v dohľadnej dobe zmení.
Momentálne sa vyhodnocuje európsky projekt. "Keď sa to vyhodnotí, tak sa to dostane do systému úradných kontrol," potvrdil riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.
Dôležitá je hygiena
Vyhnúť sa nákaze sa dá dodržiavaním maximálnej hygieny. Stačí totiž, ak vyklepeme rezne a vzápätí na tej istej neumytej doske nakrájame šalát, čím kontaminujeme celú zeleninu.
Campylobactera možno zničiť pri teplote nad 60 stupňov alebo keď necháme mäso v mrazničke aspoň tri týždne.
Nákaza sa pritom neprejavuje u všetkých ľudí. Veľmi citlivé sú ale deti a starší ľudia so slabšou imunitou. Campylobacter spôsobuje hnačky a zvracanie.
Pozrite si analýzu Novín o 17:00: