Jasno
23°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Starostka Nižného Hrabovca podpísala zmluvu, ktorú nečítala
Zdielať na

Starostka Nižného Hrabovca podpísala zmluvu, ktorú nečítala

NIŽNÝ HRABOVEC / Verejné obstarávanie v Nižnom Hrabovci (okres Vranov nad Topľou) vyvoláva nejeden otáznik. Zmluvu podpísala starostka, ktorá tvrdí, že ju nečítala. Nemohla si tak všimnúť, že suma, ktorú má obec za novú podlahu zaplatiť, je o niekoľko tisíc erur vyššia ako by mala byť.

V škole v Nižnom Hrabovci majú po verejnom obstarávaní novú podlahu. Na Obecnom úrade k nej existujú dve zmluvy. Cenový rozdiel je bezmála osem tisíc eur.

Vo verejnom obstarávaní súťažilo sedem firiem. Vyhrala zmluva s najnižšou ponukou. Suma za materiál a práce bola približne 26 tisíc eur.

Starostka zmluvu nečítala

Starostka ale podpísala zmluvu na takmer 35 tisíc eur. Odpoveďou na otázku, prečo Obecný úrad tento rozdiel zaplatil je, že zlyhal ľudský faktor. Starostka podľa informácií TV JOJ zmluvu nečítala.

"Všetko som podpísala v domnienke, že je to všetko správne," uviedla starostka obce Katarína Špallerová. "Myslela som si, že je všetko správne," dodala Špallerová na otázku, či nečíta to, čo podpisuje.

Obec sa na internete chválila, že v škole renovujú podlahy od 13. januára. Verejné obstarávanie sa robilo až o tri dni neskôr. "Zlyhal ľudský faktor. Veľa zlyhaní, ja viem," dodala starostka obce.

Obec Nižný Hrabov zverejnila zmluvu o obstarávaní. Ale tú s vyššou sumou. Obyvateľ obce Peter Pčolinský upozornil na prípad na sociálnej sieti. Vratí, že ju zverejnili až takmer mesiac po podpise.

Neprístupná zmluva

"Na webovej stránke obce bola zmluva na stiahnutie 19. januára," uviedol občiansky aktivista Peter Pčolinský. "Nebolo možné ju otvoriť, čiže nebola prístupná," dodáva Pčolinský.

Podľa slov Petra Pčolinského bola zmluva sprístupnená až mesiac po podpise. Podľa zákona je zmluva platná až deň po zverejnení. Vo zverejnenej zmluve už bola správna suma, ale chýbali pečiatky a podpisy.

"Prijali sme podnet na kontrolu v obci Nižný Hrabovec, ktorým sa budeme ďalej zaoberať," uviedol hovorca Najvyššieho kontrolného úradu Lukáš Jasenec.

Starostka tvrdí, že bude čítať všetko, čo podpisuje. Berie to ako nováčikovskú chybu. Taktiež má podozrenie, že všetko to mohol byť aj niečí zámer a má pocit, že ju niekto podviedol. "Áno, mám ten pocit," tvrdí starostka.

Pozrite si priloženú reportáž Vladimíra Jureka:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy