Skoro jasno
16°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Miesto pre prváčikov, v Dunajskej Lužnej otvorili modulovú školu
Zdielať na

Miesto pre prváčikov, v Dunajskej Lužnej otvorili modulovú školu

DUNAJSKÁ LUŽNÁ / Problém nedostatočných kapacít sa netýka len škôlok, ale i niektorých základných škôl. Tie už nemajú žiadne miesto pre prváčikov, hoci ich k tomu zaväzuje zákon. Na viacerých miestach Slovenska preto musia za krátky čas postaviť takzvanú modulovú školu. Jednu už otvorili v Dunajskej Lužnej pri Bratislave.

Školu v Dunajskej Lužnej zriadili priamo v budove miestneho kultúrneho strediska. Otvorili osem nových tried. Deti sa poďakovali recitovaním básne.

Pán Kažimír, pán Draxler, aj vám patrí veľká vďaka, že sa za mnou týči nočná mora záškoláka, v budúcnosti prosím ešte, splňte naše budovy, v našich srdciach ostanete verní sťa Štúr Ľudovít, odriekal budúci prváčik.

"Myslel som si, že až mŕtvi sa dostávajú do básničiek," konštatoval minister financií Peter Kažimír.

Školu postavili na rýchlo a za čo najmenej peňazí. Ide o takzvanú kontajnerovú školu. "Ušetrilo sa oproti klasickej stavbe prakticky dve tretiny hodnoty. 200 tisíc išlo od štátu a niečo vyše 100 tisíc prispela samotná obec," ozrejmil minister školstva Juraj Draxler.

Obecný autobus

Mnohé obce, ktoré majú kapacitný problém s prváčikmi, o pomoci stále iba rokujú.

"Môže sa stať to, že obec je nútená kúpiť obecný autobus a voziť deti do okolitých obcí, ale otázka znie do akých obcí, keď všetky obce sú plné," hovorí riaditeľka základnej školy Mostu pri Bratislave Lenka Holíková.

"Pokiaľ by sa to nezrealizovalo, hrozí dvojsmenná alebo trojsmenná prevádzka," dodal starosta obce Most pri Bratislave František Mastný.

Ministri sľúbili, že modulových škôl bude pribúdať. "Dnes máme za sebou 14 škôl za 4 milióny eur a dali sme miesto pre nových tritisíc žiakov. V tomto roku sú tu ďalšie 3 milióny eur a chceli by sme podporiť asi 15 škôl," dodal Kažimír.

Ministri sľúbili, že modulových škôl bude viac, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy