Špina a baktérie: ázijske reštaurácie podrobili mimoriadnej kontrole
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / V ázijských reštauráciách sa zlepšuje hygiena. Nedostatky majú stále pri skladovaní surovín a polotovarov, v niektorých prevádzkach robí problémy jazyková bariéra. Vyplýva to z mimoriadnej kontroly Úradu verejného zdravotníctva v 202 ázijských reštauráciách po celom Slovensku.
Hygienici vykonali v apríli 254 kontrol v ázijských reštauráciách. Zistili nedostatky v 88 prevádzkach.
Problémové mäso
"Vo väčšine prípadov išlo o prevádzky, v prípade ktorých boli aj pri predošlých kontrolách zistené hygienické nedostatky," konštatuje hlavný hygienik Ivan Rovný.
Ázijské reštaurácie najčastejšie zmrazovali mäso a kosti dodané v chladenom stave, čo nie je povolené. Hygienici tiež zistili, že v prevádzkach zmrazujú kačacie mäso po čiastočnej tepelnej úprave, zmrazujú rôzne potraviny, mäsové polotovary, ryby, obaľované syry či hotové jedlá v mikroténových vrecúškach bez označenia.
V prevádzkach často neboli dostatočne vyčistené chladiace a mraziace zariadenia. Hygienici našli aj hrubo znečistené priestory a pracovné plochy, špinavé kuchynské pomôcky a náradie, či znečistené steny na záchodoch, v šatni i v kuchyni. V niektorých prevádzkach chýbali doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov na výkon epidemiologicky závažných činností.
Fekálne baktérie
Okrem toho hygienici našli aj potraviny po dátume spotreby či mrazené výrobky bez pôvodného obalu. V niektorých prevádzkach zistili nedostatky pri skladovaní potravín, inde zase kuchárom chýbali pokrývky hlavy, prípadne nemali pracovné oblečenie alebo nepoužívali jednorazové rukavice pri výdaji jedla.
Hygienici v kontrolovaných prevádzkach odobrali spolu 393 sterov z prostredia, pracovných plôch a odevov i z rúk zamestnancov. Z odobratých vzoriek bolo 38 sterov nevyhovujúcich. Zistili v nich baktérie Escherichia Coli, ale aj nadlimitný počet koliformných baktérií či ďalšie baktérie. Všetky boli zistené v jednej prevádzke, no v hotovom jedle sa neprejavili.
Dve prevádzky nariadili hygienici zavrieť, kým v nich nebudú odstránené nedostatky.
Situácia sa podľa hygienikov v porovnaní s minulosťou výrazne zlepšila, pozrite si reportáž z roku 2012: