Denne zjeme veľké množstvo povolených éčiek, aj tie môžu byť nebezpečné
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Deti bežne konzumujú široké spektrum potravinárskych výrobkov s umelým červeným farbivom E 120, ktoré môže vo veľkom množstve organizmu škodiť. Koľko rôznych farbív deti počas dňa skonzumujú, prakticky nemáte šancu skontrolovať. Na obale potravín táto informácia chýba.
Na raňajky saláma, potom jogurt, jahodové mlieko, malinovka a prípadne sladkosti. Deti aj dospelí tieto potraviny konzumujú bežne. Ružové či červenú farbu majú potraviny vďaka farbivu E120, známemu aj ako košenila či karmín. Ide o prídavnú látku schválenú Európskou úniou a v potravine jej môže byť len zákonom stanovené množstvo, tak ako u všetkých éčok.
"V prípade dodržania týchto hodnôt nehrozí pre spotrebiteľa žiadne zdravotné riziko," povedala hovorkyňa Ústavu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.
Počítanie éčok
A presne to môže byť problém. Na obale výrobkov síce "éčka" uvedené sú, no ich presné množstvo nie. Preto nie je možné si ich množstvo počas dňa spočítať, tak ako tuky či cukry. "Ako spotrebitelia nemáme šancu vedieť koľko a čoho denne prijímame," myslí si odborník na zloženie potravín Miroslav Spišiak.
No aj keď výrobca limit dodrží, pri konzumácii viacerých produktov, ktoré obsahujú to isté éčko už vraj z dlhodobého hľadiska môže ísť o zdravie. "Na Slovensku majú výrobcovia tendenciu dávať do potravín maximálne dovolené množstvo éčiek," dodáva Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
Preplnené etikety
Podľa potravinárov na produkte nie je priestor na toľko podrobných údajov. "Etikety potravín sú už teraz dosť preplnené. Keby tam výrobcovia písali ďalšie údaje, bolo by to ešte viac neprehľadné," povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Jana Holéciová.
Hudbou budúcnosti sú vraj informácie zakódované v čipoch. Tie by boli súčasťou obalu a obsahovali by podrobné informácie ako napríklad príbalové letáky liekov. Riešením by bolo aj obmedzenie používania éčok v potravinách a sprísnenie kontrol.