Stav pacienta s podozrením na botulizmus je veľmi vážny, stále je v kóme
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BANSKÁ BYSTRICA / Štyridsaťtriročný pacient s podozrením na botulizmus sa z kómy doteraz neprebral. Lekári v banskobystrickej nemocnici ho napojili na umelú pľúcnu ventiláciu. Žiadny ďalší prípad sa zatiaľ neobjavil. Regionálny úrad verejného zdravotníctva urobil vo svojich laboratóriách rozbor obalov cícerovej nátierky, ktoré už boli v koši, takže sa nedá vylúčiť, že ku kontaminácii došlo z iného odpadu. Výsledky potvrdili prítomnosť nebezpečnej baktérie, ktorá produkuje jed botulotoxín.
Pacient, ktorý pomoc vyhľadal potom čo sa uňho prejavilo dvojité videnie a problémy s prehĺtaním, upadol do kómy a leží na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny.
Jeho stav je naďalej veľmi vážny. "Je napojený na pľúcnu ventiláciu, je v umelom spánku," informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.
Žiadne ďalšie podozrenie v kraji úrad verejného zdravotníctva neeviduje. V nemocnici neskončili ani pacientovi príbuzní.
Baktéria v črievkach
Odborníci z úradu urobili rozbor potravín, ktoré sa v domácnosti nachádzali. Výsledky boli negatívne, až na obaly z črievok s cícerovou nátierkou. Z nich potvrdili nebezpečnú baktériu, ktorá produkuje jed botulotoxín.
"Našla sa v črievkach vo zvyšku, ktoré si vytlačil, vo všetkých troch sa našla" informovala hovorkyňa regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolanyová.
Koná už aj regionálna veterinárna a potravinová správa. Vykonáva ďalšie šetrenie a preventívne opatrenia u výrobcu a na trhu. Odborníci zisťujú kedy a za akých okolností mohlo dôjsť ku kontaminácii baktériou.
"Baktéria nepotrebuje kyslík, ten ju zabíja a tak isto nemá rada vysoké teploty," vysvetľuje Tolanyová.
Nekonzumujte ju!
Banskobystrický výrobca tejto nátierky Alfa Bio s.r.o. spolupracuje s oboma inštitúciami. V písomnom stanovisku tvrdí, že všetky ich výrobky prechádzajú pasterizáciou, ktorá spôsobuje deštrukciu toxínu.
"Pristupujeme k sťahovaniu výrobku danej šarže z trhu. Všetky stiahnuté výrobky poskytneme na expertízu. O výsledkoch budeme zákazníkov informovať," vyhlásila spoločnosť.
K dispozícii už má výrobca aj výsledky z analýzy regionálnej veterinárnej a potravinovej správy, ktorá nepotvrdila prítomnosť nebezpečnej baktérie v ich neotvorených výrobkoch.
Úrad verejného zdravotníctva stále upozorňuje spotrebiteľov, ktorí by nátierku s dátumom spotreby 21. augusta mali doma aby ju preventívne nekonzumovali.
Pozrite si reportáž: