Hygienici kontrolovali mäso a rozdávali pokuty
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Hygienici kontrolovali označovanie pôvodu mäsa. Kontroly začali u prepravcov a pokračovali bitúnkami. Revíziou prešli i sklady, distribučné siete a obchody. Najviac zistených nedostatkov bolo v Bratislavskom kraji.
Nové označenie mäsa je v platnosti päť mesiacov. Ľudia tieto zmeny ale neregistrujú.
"Od 1. apríla musí byť na mäse uvedené, kde bolo narodené, chované a zabité a všetky ďalšie dátumy," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.
Štyristo kontrol
Hygienici počas piatich mesiacoch vykonali celkovo 400 kontrol. Práve pri označení pôvodu mäsa nachádzali u každého druhého nedostatky.
"Nedostatky pretrvávajú. Chýba pôvod, kde bolo narodené, kde bolo zabité, neoznačené dátumy a v jednom prípade aj schválená prevádzka, ktorú nevieme overiť, či tam mäso bolo zabité. Cestovná mapa skutočne nie je kompletná," dodal Bíreš.
Pokuty
Do júna upozorňovali kompetentných na zmenu legislatívy. Od júla udelili pokuty. Ak sa situácia nezmení, varujú, že pokuty budú vyššie.
"Pokiaľ ide o slovenského výrobcu, nemáme problémy s označením, ale skutočne sa snažia zahmlievať, ak ide o dovážané mäso. Kontroly budú prísnejšie, ak sa chyby budú opakovať, v správnom konaní sa môžu vyšplhať až na stotisíc eur," hovorí riaditeľ.
Najviac nedostatkov zistili hygienici v Bratislave. "Tiež v Dunajskej Strede, v Komárne, na Orave i Michalovciach alebo v Trebišove či Humennom," uzavrel Bíreš.
Hygienici kontrolovali označovania mäsa, pozrite si reportáž: