Plytváme potravinami, ročne vyhodíme 860 tisíc ton potravín
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Slováci ročne vyhodia až 860 tisíc ton potravín, ktoré by sa ešte dali konzumovať. Obchodné reťazce u nás paradoxne nesmú darovať charite potraviny s blížiacim sa koncom spotreby. Najviac ale plytváme potravinami v našich domácnostiach.
Jedným z problémov spoločnej Európy je plytvanie potravinami a jednotný postup ako proti tomu bojovať zatiaľ neexistuje.
"V súčasnosti až 100 miliónov potravin sa ročne vyplytvá takýmto spôsobom. Európske krajiny sa na úrovni OSN zaviazali k tomu, že znížia objem potravinového odpadu až o polovicu do roku 2030. K tomuto cieľu sa zaviazala aj Slovenská republika," uviedol hovorca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.
Obchody potraviny darovať nesmú
Francúzi ako prví uzákonili tresty pre obchodné reťazce, ktoré vyhadzujú neskazené potraviny. Taliani sa rozhodli motivovať daňovými úľavami. U nás, aj keby obchody chceli, potraviny darovať nesmú.
"Na Slovensku platí zákon, že potraviny aj po minimálnej trvanlivosti aj po uplynutí doby spotreby musia byť považované za nebezpečný odpad a musia sa likvidovať," uviedla ekoporadkyňa z občianskeho združenia Živica Petra Ježeková.
Česi vykupujú slovenské potraviny
V Českej republike tiež zmenili zákon a obchodníkom tak umožnili potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby darovať alebo za symbolickú cenu posunúť charitám. Žije tam približne viac dvakrát toľko ľudí ako na Slovensku. Do koša vyhodia asi o polovicu menej ešte stále dobrých potravín ako Slováci.
"Česi chodia vykupovať niektoré potraviny sem, čo im končí trvanlivosť, lebo u nich sa ešte dajú predať," hovorí Ježeková.
Za najväčšie plytvanie nemôžu obchody, ale bežní spotrebitelia. "Existuje na to mnoho jednoduchých trikov. Nechoďme nakupovať hladní, urobme si zoznam. Predtým, ako ideme nakupovať, si pozrieme, čo doma máme. naplánujme si varenie na najbližší týždeň," odporúča ekoporadkyňa.
Minimálna spotreba minulosťou
Spotrebiteľov môže mýliť aj označenie "dátum minimálnej trvanlivosti", ktoré ešte neznamená, že sa potravina stáva nejedlou. Únia uvažuje, že takéto označenie zruší.
"To by mohlo spôsobiť, že by sa pri niektorých potravinách zrušili tieto kategórie - to znamená, že ak potraviny nie sú závadné, mohli by aj naďalej byť v predaji pre spotrebiteľov," dodáva hovorca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.
Slováci ročne vyhodia 860 tisíc ton potravín, pozrite si priloženú reportáž: