Skoro jasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie ministerstva. Ľudová stráž nebude
Zdielať na

Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie ministerstva. Ľudová stráž nebude

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Slovenský najvyšší súd potvrdil rozhodnutie ministerstva vnútra, ktoré odmietlo zaregistrovať občianske združenie Ľudová stráž, za ktorým stojí šéf krajne pravicovej parlamentnej strany ĽSNS a predseda Banskobystrického kraja Marian Kotleba. O rozhodnutí informoval hovorca Boris Urbančík. Verdikt je právoplatný.

"Verejne známe názory členov prípravného výboru združenia podľa súdu vylučujú, aby hnutie naplnilo ambíciu, ktorú jeho stanovy zakotvujú, a to poskytovať neskreslené informácie o dianí na Slovensku a vo svete," uviedol Urbančík.

Na stráž

Súd tiež poukázal na skutočnosť, že symboly Ľudovej stráže vrátane pozdravu "Na stráž!" sú spájané s totalitným režimom vojnového Slovenského štátu, ktorý bol pod silným vplyvom nacistického Nemecka. Kotleba a ĽSNS sa dlhodobo netaja sympatiami k Slovenskej republike z rokov 1939 až 1945.

Najvyšší súd sa tiež priklonil na stranu ministerstva vnútra, podľa ktorého stanovy združenia nedostatočne chránili jeho prípadných maloletých členov. Združenie chcelo umožniť vstup aj deťom od 12 rokov.

Súd poukázal na Dohovor o právach dieťaťa, podľa ktorého deti majú byť vychovávané v duchu mieru, porozumenia, znášanlivosti a solidarity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy