Vyvážame potravinové suroviny za facku a draho dovážame hotové potraviny
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Aj to málo produktov, ktoré na Slovensku vyprodukujeme, vyvezieme do zahraničia. Tam z toho vytvoria hotové potraviny a tie putujú opäť k nám, ale už za inú, vyššiu cenu. Konkrétny vinník vraj známy nie je. Isté je, že produkcia viacerých potravín na Slovensku z roka na rok klesá a tak sa nachádzame na chvoste členských štátov Európskej únie.
“Veľkú časť produktov, ktoré kupujeme v potravinách tu nefinalizujeme. Čiže napríklad mliečne výrobky, bravčové mäso, hydina, vajcia. Nejakým spôsobom sa u nás nespracovávajú,“ hovorí Michal Feik, hovorca ministerstva pôdohospodárstva.
Päť litrov mlieka u nás vyprodukujeme približne za 1,50€
Jeho výkupná hodnota je ale menšia a tak ho do zahraničia predáme zhruba za 1,25 €. No a z rovnakého množstva spravíme jeden kilogram syra, ktorý na Slovensko dovezieme za približne 10 eur.
Aj preto podľa posledných štatistických údajov dostupných na eurostate patríme k štátom, ktoré produkujú v rámci Európskej únie najmenej potravín.
Od roku 2007 poklesla výroba pečiva o 21 percent, syry o 20 percent a výrobky z mäsa o 13 percent. Nájsť ale jedného vinníka tejto situácie je vraj nemožné.