Zatiahnuté
14°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Pred voľbami to išlo jedna radosť, po nich sa výstavba diaľnic opäť spomalila
Zdielať na

Pred voľbami to išlo jedna radosť, po nich sa výstavba diaľnic opäť spomalila

BRATISLAVA / V predvolebnom roku 2015 na Slovensku odovzdali rekordných 56 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Nasledujúci rok však bol oveľa slabší. Z troch sľúbených úsekov dokončili iba jeden, a to necelých 10 kilometrov obchvatu Bánoviec nad Bebravou. A aj ten meškal 5 mesiacov a vodiči ho môžu používať len v polovičnom profile.

Takmer 8 kilometrov plnoprofilovej rýchlostnej cesty Zvolen - Pstruša malo španielsko-slovenské združenie firiem pôvodne dokončiť v júli 2016. Neskôr termín posunuli na november, ani ten však nedodržali. V októbri mal byť odovzdaný aj 15 kilometrový úsek diaľnice D3 od Svrčinovca po hranice s Poľskom v polovičnom profile.

Ani to stavebné spoločnosti, na čele s Váhostavom, to nestihli. Minister dopravy, Árpád Érsek za tým vidím komplikovaný terén: "Pri Svrčinovci sme museli odvodové kanály robiť, lebo je to úplne vo vysokohorskom teréne, dá sa povedať, ale myslím si, že sú to schopní do leta dokončiť. Bol by som veľmi rád." Podľa podpredsedu KDH, Pavla Zajaca, je nedodržiavanie termínov na Slovensku častý úkaz: "Predlžovať termín výstavby diaľnic je nie výnimka, ako to býva vo svete, lebo všade môžu nastať objektívne príčiny, ale na Slovensku už je to pravidlom."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy