Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Slovenka neprodukuje takmer žiadny odpad. Pozrite sa, ako je to možné
Zdielať na

Slovenka neprodukuje takmer žiadny odpad. Pozrite sa, ako je to možné

BRATISLAVA / Priemerný Slovák ročne vyprodukuje viac ako 300 kilogramov odpadu. Keď si to vynásobíte počtom obyvateľov niet divu, že našu krajinu zdobia hory skládok. Dá sa to však robiť aj inak. Ivana Maleš počas roka nevyprodukuje skoro žiadny odpad. Je totiž vyznávačkou takzvaného zero waste - bezodpadového životného štýlu.

Ivana Maleš sa narodila v Srbsku. V roku 1998 prišla na Slovensko študovať a už 13 rokov sa venuje téme odpadového hospodárstva v súkromnej a najmä v komunálnej sfére. Je tvorcom niekoľkých koncepcií pre reformu odpadového hospodárstva.
V súkromí sa snaží o zero waste spôsob života – tvorí iba 4% zmesového komunálneho odpadu. Blogerka Ivana Maleš je hlavnou propagátorkou tohto životného štýlu na Slovensku, o tejto téme aktívne bloguje aj na svojom blogu Nezmar. 

Život bez odpadu

Zaujímavé je, že priemerný Slovák ročne vyprodukoval podľa údajov Eurostatu za rok 2015 takmer 330 kíl odpadu, z toho však vyseparoval len 15 percent.

Ako však dosiahnuť, aby sme neprodukovali toľko odpadu? "Ako prvé by sme mali odmietať všetko zbytočné, čo nepotrebujeme. Môžeme nakupovať bez obalov. Mali by sme zredukovať veci, ktoré nepotrebujeme, môžeme ich napríklad darovať charite alebo ľudom, ktorí ich potrebujú. Mali by sme používať veci, ktoré sa dajú využiť viackrát. Mali by sme tiež triediť odpad a kompostovať," vysvetľuje blogerka Ivana Maleš, ktorá bude o svojom spôsobe života rozprávať aj 21 marca na prednáške v Bratislave.

Do Bratislavy zavíta aj ambasádorka životného štýlu Zero Waste, Bea Johnson. Bude to jej vôbec prvá návšteva Slovenska. Bea predstaví svoj príbeh, ako už od roku 2008 produkuje so svojou štvorčlennou rodinou a psom minimálny odpad, ktorý sa vojde do malej nádoby. Taktiež odprezentuje spôsoby, ako môžu ľudia začať žiť s princípmi Zero Waste a mať tak pozitívny enviromentálny dopad.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy