Kontrolóri našli v brazílskom mäse ďalší typ salmonely
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / V Národnom referenčnom centre pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) potvrdili vo vzorkách mäsa pôvodom z Brazílie, odobraných v zariadeniach spoločného stravovania, prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Minnesota. Vzorky v spoločných stravovacích zariadeniach odobrali podľa informácií TV JOJ na východnom Slovensku.
Informoval o tom v piatok hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. Ako dodal, išlo o kuracie rezne solené. Ďalšie pozitívne vzorky s prítomnosťou salmonel zaslali do Národného referenčného centra pre salmonelózy ÚVZ na ďalšiu sérotypizáciu.
Všetky vzorky odobrali z mäsa dodaného do zariadení spoločného stravovania od oficiálnych dodávateľov v Slovenskej republike, ktorých úradná kontrola je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky. Príslušné úrady nariadili prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania okamžité stiahnutie uvedených druhov mäsa.
Od 23. marca do 4. apríla vykonali hygienici spolu 3 884 kontrol v 3 779 zariadeniach spoločného stravovania, pričom v 837 zariadeniach bolo zistené mäso, resp. mäsové výrobky pôvodom z Brazílie. Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečienky hlboko zmrazené a kuracie rezne hlbokomrazené v celkovom množstve 24 244 kg. Sedemdesiat vzoriek mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie odobrali v zariadeniach spoločného stravovania na laboratórnu analýzu.