Väčšina Slovákov považuje domáce potraviny za kvalitnejšie než zahraničné
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Takmer 60 percent spotrebiteľov považuje slovenské potraviny za kvalitnejšie ako zahraničné. Dôvodom sú čerstvosť a prísnejšia kontrola. Napriek tomu podiel vystavení slovenských výrobkov v obchodoch dosiahol len 37 %. Podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) vypracovala agentúra A.K.O., považuje 59 % opýtaných slovenské potraviny za kvalitnejšie ako zahraničné a 25% za rovnako kvalitné. Ako najčastejší dôvod uvádzajú čerstvosť (48 %) a prísnejšiu kontrolu (41 %), informoval rezort pôdohospodárstva.
"Slovenské potraviny máme plne pod kontrolou doslova od farmy až po regály v obchodoch. Vďaka tomu, že potraviny nemusia cestovať stovky kilometrov, sú aj čerstvejšie,“ vyhlásila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Z prieskumu ďalej vyplýva, že spotrebitelia vnímajú pôvod slovenských potravín najcitlivejšie pri mäse (59 %) a pri mliečnych výrobkoch (50 %). „Potravinové škandály ako napríklad prípad s pokazeným brazílskym mäsom nútia spotrebiteľov, aby boli opatrní. U slovenských výrobkov je garancia bezpečnosti vysoká,“ podotkla Matečná. „Firmy z potravinárskeho sektora sa neraz sťažujú, že máme veľmi prísne hygienické normy na potraviny, ale vďaka dobrým kontrolám vieme z predaja veľmi rýchlo stiahnuť nebezpečné výrobky. Bolo to práve Slovensko, ktoré ako prvé upozornilo na problém brazílskeho mäsa,“ dodala.
Slovenský pôvod za dôležitý považuje u mlieka štvrtina opýtaných, u mliečnych výrobkov až polovica. Slovenský pôvod vajec za dôležitý považuje 30 % respondentov, o niečo menej je to u hydiny, konkrétne 22 %. Zelenina by podľa 30 % opýtaných mala byť zo Slovenska, kým slovenské ovocie uviedlo len 19 % opýtaných. Pri trvanlivých druhoch potravín je miera dôležitosti slovenského pôvodu v rozmedzí 8 až 14 %. Najmenej je slovenský pôvod dôležitý pri pochutinách a nápojoch. Len 6 % opýtaných uviedlo, že slovenský pôvod ich nezaujíma a nie je dôležitý pri žiadnom druhu potravín, uviedol agrorezort.