Jasno
15°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Čaj, džús aj opaľovanie. To všetko znižuje účinnosť liekov
Zdielať na

Čaj, džús aj opaľovanie. To všetko znižuje účinnosť liekov

SLOVENSKO / To, že lieky netreba bezhlavo kombinovať určite viete. Na to vás upozorní lekár aj lekárnik. Lenže vedeli ste, že účinnosť liekov dokáže ovplyvniť aj taká obyčajná ovocná šťava, mlieko alebo slnko? V relácii Noviny o 12-tej sme sa rozprávali s prezidentom Slovenskej lekárnickej komory Ondrejom Sukeľom.

Ak užívate viacero druhov liekov naraz, môžu sa navzájom ovplyvňovať a môže prísť k zmene účinku niektorého z nich. Buď sa oslabí, zosilní, alebo jednoducho začne pôsobiť inak. To má potom vplyv aj na vaše zdravie. Práve tento jav sa volá lieková interakcia.

"V zásade každý liek sa môže ovplyvňovať s iným liekom. Najčastejšie sú to interakcie, ktoré sa týkajú či už vstrebávania, metabolizmu alebo vylučovania liekov. Jeden liek môže napríklad spomaliť odbúravanie iného. Tento liek sa v organizme kumuluje a môžu sa zosilniť jeho nežiadúce účinky," vysvetľuje prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Môže to byť aj naopak a liek má zoslabený účinok alebo neúčinkuje vôbec.

Voľnopredajné lieky

Pri liekoch existuje aj veľké množstvo pozitívnych interakcií. Aj kvôli tomu sa napríklad niektoré liečivá v jednej tablete kombinujú, aby pacient nemusel užívať viacero tabliet naraz. Práve o interakciách liekov by nás mal informovať náš lekár alebo lekárnik v lekárni. 

"To, že liek je dostupný bez lekárskeho predpisu ešte neznamená, že je úplne bezpečný. Aj tento liek má svoje nežiadúce účinky a interakcie," dodáva Sukeľ.

V príbalovom letáku nájdete všetky dôležité informácie vrátane interakcie s inými liekmi. Nie je tam však obsiahnuté všetko. Práve preto by ste sa vždy mali poradiť s odborníkom.

Ako zistiť nežiadúce účinky

Interakcie konkrétnych liekov si môžete zistiť už aj vy. Slovenská lekárnická komora oficiálne odštartovala celoslovenský osvetový projekt zameraný na identifikáciu rizikových interakcií liekov. V projekte s názvom INTERAKCIE LIEKOV prináša komora na Slovensko prvú aplikáciu poskytujúcu možnosť rýchleho a zrozumiteľného vyhodnotenia prípadných rizík užívanej kombinácie liekov tak pre lekárnikov, ako aj pre pacientov.

Na webovej stránke www.interakcieliekov.sk si môže ktorýkoľvek pacient po zadaní užívaných liekov ihneď a bezplatne pozrieť informácie o miere rizika tejto kombinácie ale aj informácie o rizikových potravinách. Zároveň si bude môcť vybrať ktorúkoľvek zo zapojených lekární a jednoduchým kliknutím sa objednať na konzultáciu vo vyhovujúcom termíne. Vybraná lekáreň dostane mailom podrobné vyhodnotenie interakcií a konkrétny lekárnik sa tak bude môcť zodpovedne pripraviť na konzultáciu s pacientom.

Bezpečné a nebezpečné potraviny

Čím zapíjať lieky? "Mlieko môže spôsobiť až neúčinnosť niektorých antibiotík. Niektoré ovocné šťavy alebo bylinné čaje môžu znižovať účinok liekov, ktoré užívate. Najznámejším je bylina ľubovník, ktorý môže zásadným spôsobom ovplyvniť liečivá a môžu byť dokonca neúčinné," vysvetľuje prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Ideálne je preto podľa Ondreja Sukeľa zapíjať lieky čistou vodou. Pri bylinách je ideálne sa poradiť s odborníkom. Bežné bylinky, ktoré často používame pri prechladnutí, nemajú zásadný vplyv na účinnosť liekov. Spozornieť by ste mali práve vtedy, ak užívate dlhodobo a pravidelne bylinkové čaje alebo výživové doplnky, ktoré tieto byliny obsahujú.

Štava z citrusov je najproblémovejšia. Napríklad grepová šťava môže spomaliť odbúravanie liekov z organizmu a spôsobiť zvýšenie rizika nežiadúcich účinkov. Týka sa to najmä liekov, ktoré sa používajú pri chronických ochoreniach - lieky na vysoký tlak alebo lieky ovplyvňujúce hladinu cholesterolu v krvi. Týka sa to ale aj antikoncepcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy