Polojasno
17°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Zákerná choroba ich nezlomí
Zdielať na

Zákerná choroba ich nezlomí

Krištofko prišiel na svet s ideálnymi mierami. Do deviateho mesiaca nejavil žiadne známky zdravotného problému. Ako však čas plynul, iné deti v jeho veku už lozili. Chlapček zaostával a rodičov začali prenasledovať prvé obavy. <!-- (c) 2000-2017 Gemius SA version 2.0 Impressions: campaign: Dôvera_Bojovnici_jeseň_2017, placement: /Slovenska producna , creative: noviny.sk_premuza.sk_prezenu.sk_topstar.sk_jojsport.sk_PRclanok --> <i id="_gde_isndwl_memegnplsm" style="display: none !important; visibility: hidden !important"></i> <script type="text/javascript"> (_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['hit', 'gdesk', '16NFZi9gfaeCBAGJEMnFaZeCfZtgAWN4MKTyl4Sf5vX.57', 'pdfocqfhir', 'giptllogopyummcfyxlrwgyunzop'], ['viewable', 'gdesk', '16NFZi9gfaeCBAGJEMnFaZeCfZtgAWN4MKTyl4Sf5vX.57', 'memegnplsm', '_gde_isndwl_memegnplsm']); </script> <script type="text/javascript" src="//gdesk.hit.gemius.pl/gdejs/xgde.js"> </script>

Krištof do pol roka svojho života napredoval vo vývoji ako všetci jeho rovesníci. Dvíhal hlavičku, reagoval na hlasy a tváre, otáčal sa z chrbta na bruško, zvedavo skúmal veci okolo seba. O dva mesiace však nastal zlom. "Sám sa posadil len zriedka a stále neštvornožkoval. Doktorka nás ubezpečila, že všetko je v poriadku a každé dieťa sa vyvíja iným tempom,“ začína s príbehom mamina dnes 20-mesačného Krištofa. Týždne a mesiace plynuli, no žiadny posun nenastal. "Nožičky mal čoraz slabšie. Ťahal ich bezvládne za sebou,“ spomína Viktória na chvíľu, keď sa s manželom rozhodli vziať ročného syna na fyzioterapiu a začať s cvičením.

Iba zlý sen?

Želaný efekt sa však napriek úsiliu rodičov a námahe Krištofka nedostavil. "Keď uvidel hračku, ktorú túžil vziať do ruky, pozrel na mňa uplakanými očkami. Jeho múdra hlavička chcela ísť, no telíčko neposlúchalo. Plakala som spolu s ním, lebo som videla, ako rád by sa za ňou rozbehol, ale niečo ho ťahalo späť,“ hovorí s bolesťou v srdci matka. Rodičia však neprestávali veriť a každé ráno vstávali s nádejou, že práve dnes nastane deň D, keď sa Krištofov zdravotný stav zlepší a všetko trápenie pominie. 
Návšteva neurologičky bola nevyhnutná. Vyšetrenia a následné genetické testy celú záhadu objasnili. "Oznámila nám, že ide o spinálnu muskulárnu atrofiu (SMA),“ hovorí Viktória o najsmutnejšej správe svojho života. Dedičné nervovosvalové ochorenie totiž vedie k postupnému úbytku svalových buniek a stav pacienta sa postupne zhoršuje.

Nádej nikdy neumiera

Rodičia však veria, že Krištof čoskoro dostane špeciálnu liečbu, ktorá je dostupná už aj v Európe a zákernú chorobu nielen zastaví, ale aj premôže. "Krištofko je od narodenia veľký bojovník a my všetci veríme, že raz aj on okúsi, aké to je stáť bosými nohami na tráve bez opory či rozbehnúť sa pre obľúbenú hračku,“ dodáva s nádejou v duši Viktória.

Keďže Krištofkove svaly sú krehké, potrebuje neustále polohovanie a upevnenie tela z viacerých strán, aby sa mu neskrivila chrbtica. Rodina preto požiadala o finančný príspevok cez grantový program Bojovníci za zdravie, aby mohli zakúpiť špeciálny terapeutický kočík. So žiadosťou v zdravotnej poisťovni Dôvera napokon uspeli, kočík Krištofkovi poslúži na čas, kým dostane špeciálnu liečbu a postaví sa na vlastné nohy.

Bojovníci za zdravie pomôžu aj vám

Poistenci Dôvery, vaša poisťovňa chce opäť pomáhať. Ak máte vy, vaše dieťa, rodič či priateľ zdravotný problém, no liečbu nie je možné zo zákona hradiť z verejného zdravotného poistenia, je tu riešenie. Grantový program Bojovníci za zdravie od Dôvery pomohol už takmer 520 žiadateľom. Staňte sa jedným z nich.
Stačí vyplniť elektronickú prihlášku na www.bojovnicizazdravie.sk v čase od 1.septembra do 8.októbra a máte možnosť získať peniaze na zaplatenie liečby.

Musíte splniť len 2 podmienky:
- Osoba, na ktorej liečbu budú financie použité, musí byť poistencom Dôvery.
- Liečba alebo pomôcka nie je zo zákona vôbec alebo len čiastočne hradená z verejného zdravotného poistenia.

Jedným z podporených žiadateľov bol aj Krištof, ktorý vďaka Bojovníkom za zdravie získal 3 000 eur na kúpu špeciálneho kočíka.

Najčítanejšie správy