Jasno
17°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
TIPY A TRIKY. Ako zabiť a naporcovať kapra
Zdielať na

TIPY A TRIKY. Ako zabiť a naporcovať kapra

BRATISLAVA / Kapor patrí na štedrovečerný stôl. Hlavným chodom sa ale stal až v období medzi prvou a druhou svetovou vojnou. Tradičným vianočným jedlom totiž býval hrach. Kuchárky podávali aj polievku ako symbol sily, a šošovicu, ktorá bola znamením peňazí.

Ako zabiť kapra?

Kapra musíme čo najrýchlejšie omráčiť paličkou úderom do oblasti ľahko nad jeho očami, potom mu nožom alebo rukou prerušíme miechu za hlavou. Ak sa kapor stále hýbe, ide len o reflexy, nemusíte sa báť, že by trpel.

Kapra potom nakrojíme pozdĺž spodnej strany od zadu smerom k hlave, zárez nesmie byť hlboký, aby nepoškodil žlčník, ktorý by mohol do kapra vypustiť horkú žlč. Vnútornosti aj hlavu zbavenú žiabrov si schováme na polievku.

Ak máme kapra šupináča, môžeme ho klasicky oškrabať. Vhodnejšie ale je vziať si vlnkový nôž na chleba a dlhšími rýchlymi rezmi podrezať šupiny od chvosta k hlave. Oddiali sa tak nielen šupina, ale aj púzdro, ktoré je súčasťou kože.

Porcovanie kapra

Neobľúbenou záležitosťou býva zbavovanie kapra kostí, v tele ich má 3 500.

Podľa odborníkov máme dve možnosti: jednak nakrájať kapra na podkovy alebo ho filetovať. Filetovanie sa najlepšie robí tak, že sa kapor položí na dosku a z každej strany sa robí šikmý rez od chrbta k bruchu, za hlavou, šikmo k nej. Musí sa to urobiť z oboch strán. Od hlavy k chvostu musíme urobiť pozdĺžny rez, kedy stále kopírujeme chrbtové kosti a chrbticu.

"Keď oddelíte chrbát od kosti a narazíte na chrbticu, odporúčam už len špičkou noža kopírovať rebrovú kosť kapra až späť k chvostu. Rovnako tak to urobíte aj z druhej strany,“ radí profesionálny kuchár David Šašek pre novinky.cz.

Najčítanejšie správy