Polojasno
16°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Krajský súd zrušil 80-miliónovú pokutu pre Slovak Telekom
Zdielať na

Krajský súd zrušil 80-miliónovú pokutu pre Slovak Telekom

Firma podľa úradu stanovila neprimerané ceny pri výberovom konaní na prenájom svojej telekomunikačnej infraštruktúry, ktorú banka potrebovala na vybudovanie dátovej virtuálnej privátnej siete (VPS) pre svoj komunikačný systém.

Spoločnosť Slovak Telekom nebude musieť zaplatiť pokutu 80 miliónov korún za údajné zneužívanie dominantného postavenia na trhu. Krajský súd v Bratislave totiž zrušil rozhodnutia Protimonopolného úradu (PMÚ), ktorý Slovak Telekomu vymeral sankcie v roku 2005. ČTK o tom dnes informovala spoločnosť Slovak Telekom, voči rozhodnutiu sa nedá odvolať. 

"Záver súdu je, že PMÚ nepostupoval plne v súlade so zákonom, jeho rozhodnutia nemožno považovať za zákonné pre nedostatok dôvodov a nepreskúmateľnosť, a zároveň zistenie skutkového stavu je nedostatočné," uvádza sa v tlačovej správe telekomunikačnej spoločnosti.

Pokuta pre Slovak Telekom sa týkala tendra z roku 2004 na teleomunikačné služby pre Ľudovú banku. Firma podľa úradu stanovila neprimerané ceny pri výberovom konaní na prenájom svojej telekomunikačnej infraštruktúry, ktorú banka potrebovala na vybudovanie dátovej virtuálnej privátnej siete (VPS) pre svoj komunikačný systém. Takáto sieť umožňuje bezpečný prenos údajov medzi privátnymi sieťami cez verejnú sieť, využíva sa napríklad pre prepojenie pobočiek bánk a poisťovní. Proti cenovým podmienkam súťaže sa na PMÚ sťažoval mobilný operátor Orange Slovensko.

Slovak Telekom dostal od PMÚ už niekoľko pokút. Najvyššou bola sankcia 885 miliónov korún za údajné zneužívanie dominantného postavenia pri poskytovaní prístupu k miestnym vedeniam. Bratislavský krajský súd však vlani predbežným opatrením rozhodol, že spoločnosť zatiaľ pokutu zaplatiť nemusí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy