Oblačno
16°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Časť chodníkov vo Vysokých Tatrách pokryl sneh skôr ako zvyčajne
Zdielať na

Časť chodníkov vo Vysokých Tatrách pokryl sneh skôr ako zvyčajne

Zdroj: hosiawak

V noci totiž vo vysokohorskom prostredí mrzne, predpoludním je preto na niektorých úsekoch chodníkov pevný ľad.

Sneh a ľad pokryl časť turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách tento rok skôr ako po iné sezóny. Do zimnej uzávery vysokohorských ciest ostáva pritom ešte šesť týždňov. Zasneženie a zamrznutie chodníkov v Tatrách v druhej polovici septembra býva výnimkou, povedal dnes ČTK Marián Šturcel zo Štátnych lesov Tatranského národného parku.

"Turisti na tieto chodníky zatiaľ môžu, musia však už počítať aj s rizikom," povedal Šturcel. V noci totiž vo vysokohorskom prostredí mrzne, predpoludním je preto na niektorých úsekoch chodníkov pevný ľad. Sneh navyše zakrýva aj časť turistického značenia. Podľa Šturcela sneh a ľad pokryl asi 20 percent turistických ciest v Tatrách. Zasnežené sú vo výške 1800 metrov nad morom.

Turistov vyzvala k opatrnosti aj Horská záchranná služba (HZS). "Chodníky sú schodné po vysokohorské chaty," povedal riaditeľ HZS Jozef Janiga. Na vysokohorskú túru by však turisti mali mať primeranú obuv a oblečenie. Zimná uzávera turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách začína 1. novembra. Vzťahuje sa na väčšinu chodníkov nad hornou hranicou lesa, čo je približne vo výške 1500 metrov nad morom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy