Polojasno
14°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
V Nových Zámkoch prespávajú na daždi
Zdielať na

V Nových Zámkoch prespávajú na daždi

Našej kolegyni Drahu Dobrovicsovej sa podarilo odhaliť, že celé námestie v Nových Zámkoch je v noci posiate ľuďmi, ktorí tam prespávajú dokonca aj s malými deťmi. Uplynulú noc napríklad pršalo.

Na námestí v Nových Zámkoch prespávajú desiatky ľudí. Na lavičkách, alebo dokonca na zemi trávia celú noc bez ohľadu na počasie. Uplynulú noc napríklad pršalo. Niektorí boli pod igelitmi, niektorí sa schovali pod stromy.

Ide o Rómov, ktorých minulý týždeň vysťahovali zo starej bytovky. Pred časom ešte patrila mestu, ale potom ju samospráva predala súkromnému majiteľovi a ten všetkých nájomníkov vysťahoval. Väčšina z nich mala vysoké nedoplatky na nájomnom. Budova bola navyše podľa nového majiteľa v takom stave, že bývať v nej bolo nebezpečné.

Časť Rómov odmieta odísť do Šalova a Tekovských Lužian neďaleko maďarsko-slovenskej hranice. Tam im nový majiteľ novozámockej bytovky kúpil staré rodinné domy. Začiatkom minulého týždňa ich do nich násilne vysťahovala najatá súkromná bezpečnostná služba. Do domov im presťahovala nábytok, ale vzápätí sa rozhoreli spory medzi Rómami z Nových Zámkov a tými, ktorí tam bývajú už dávno.

Preto z Nových Zámkov odišla len časť Rómov, podľa rôznych informácií dokonca výrazná menšina. Niektorí sa nasťahovali k svojim príbuzným, ale desiatky nemajú v Nových Zámkoch iné bývanie, takže „bývajú“ na námestí. Prespávajú tam v otrasných podmienkach. Sú medzi nimi dokonca aj deti.

O pol noci prišiel na námestie aj štáb TV JOJ. Vyzeralo to tam, ako v provizórnej nocľahárni, ľudia ležali pod igelitom, alebo pod stromami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy