Polojasno
14°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Už po štvrtý raz sa budú prezentovať národnostné menšiny
Zdielať na

Už po štvrtý raz sa budú prezentovať národnostné menšiny

Zdroj: avlxyz

Štvrtý Festival národnostných menšín bude tentokrát v Žiline a Dunajskej Strede.

Štvrtý Festival národnostných menšín bude tentokrát v Žiline a Dunajskej Strede.

Je to ojedinelý putovný festival na Slovensku, ktorý má ambíciu postupne navštíviť všetky regióny, aby pomohol zviditeľniť históriu, súčasnosť a kultúrne tradície rusínskej, ukrajinskej, ruskej, maďarskej, rómskej, chorvátskej, českej, židovskej, bulharskej, moravskej, nemeckej a poľskej národnostnej kultúry. Na festivale sa predstavia detské a dospelé folklórne skupiny, majstri historických a ľudových remesiel, výtvarní umelci, divadelníci, inštrumentalisti, sólisti, spevácke a hudobné skupiny a telesá zo Slovenska, ale i hostia zo zahraničia.

Súčasťou festivalu je aj celoslovenská súťaž najkrajšej detskej kresby na tému Sen o budúcnosti. Ako informoval Zoltán Pék, riaditeľ hlavného organizátora Agentúry Music Art Bratislava, Festival národnostných menšín bude od štvrtka 27. do soboty 29. septembra pod záštitou prezidenta Ivana Gašparoviča, generálneho tajomníka Paneurópskej únie na Slovensku Juraja Alnera, primátora Žiliny Ivana Harmana a primátora mesta Dunajská Streda Pétera Pázmánya.

Pôvodne iniciatíva zorganizovať festival, ktorý by prezentoval duchovné dedičstvo všetkých dvanástich na Slovensku oficiálne registrovaných národnostných menšín a etnických skupín, vznikla v roku vstupu Slovenskej republiky (2004) do Európskej únie. Návrh sa stretol s pozitívnym hodnotením a spoločenské organizácie uvítali možnosť podieľať sa na realizácii tohto reprezentačného stretnutia u nás. Prvý Festival národnostných menšín bol v Tornali, druhým ročníkom pokračoval v Bratislave a tretím v Humennom a Bratislave.

Zdielať na

Najčítanejšie správy