Polojasno
14°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Výstava hrnčiarskeho remesla v Modre
Zdielať na

Výstava hrnčiarskeho remesla v Modre

„Živé remeslo hrnčiarske“ je názov výstavy spojenej s tvorivými dielňami pre deti a mládež, ktorú pripravuje Múzeum Ľudovíta Štúra v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom.

„Živé remeslo hrnčiarske“ je názov výstavy spojenej s tvorivými dielňami pre deti a mládež, ktorú pripravuje Múzeum Ľudovíta Štúra v spolupráci s  Bratislavským samosprávnym krajom.

Otvorenie výstavy sa uskutoční 25. septembra o 17.00 hod. pri príležitosti 400. výročia povýšenia mesta Modry na slobodné kráľovské  mesto ako aj pri príležitosti tradičného Vinobrania.

Výstava všetkým návštevníkom ponúkne historický vývoj keramiky chronologicky od jej vzniku, cez zakladanie starých hrnčiarskych dielní v Modre. Každý návštevník sa môže oboznámiť s históriou hrnčiarskeho cechu a a vytvoriť si obraz o živote v hrnčiarskej dielni, spoznať kúsok histórie prostredníctvom výstavy.Výstava ponúka pohľad na výrobky modranskej Keramickej dielne počas jej existencie až po súčasnosť.

V priebehu roka 2008 budú súčasťou výstavy aj  tvorivé dielne, kde si deti i dospelí môžu vyskúšať točiť na keramickom kruhu, stretnúť sa s hlinou, spoznať jej charakteristické znaky, oboznámiť sa s hrnčiarskym náradím a nahliadnuť tak priamo do tajomstva výroby keramiky.

Cieľom celej výstavy, ktorá pozostáva zo štyroch častí odohrávajúcich sa v štyroch miestnostiach, je vzbudiť záujem mládeže o históriu regiónu cez remeslo, ktoré bolo v tejto lokalite vždy tradičné. Zámerom výstavy je aby si mladí ľudia osvojili samotnú históriu hrnčiarskeho remesla, technológiu výroby a spoznali známych hrnčiarskych a keramických majstrov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy