Oblačno
16°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
V Martine štartujú kandidatúru o Európske hlavné mesto kultúry 2013
Zdielať na

V Martine štartujú kandidatúru o Európske hlavné mesto kultúry 2013

Zdroj: www.wikipedia.org

Slogan kampane znie: Martin - srdcom slovenské, duchom európske hlavné mesto kultúry. Rozdáva sa Slovensku i Európe, domovu aj svetu.

Posolstvom svätého Martina na bielom koni, historickým sprievodom a kultúrnym programom odštartuje mesto Martin v piatok oficiálnu kandidatúru na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013.

"Filozofia kandidatúry je zvýraznená v oficiálnom programovom slogane, ktorý znie: Martin - srdcom slovenské, duchom európske hlavné mesto kultúry. Rozdáva sa Slovensku i Európe, domovu aj svetu," konštatoval predseda organizačného výboru Peter Cabadaj. Ako ďalej dodal, bohatá minulosť mesta so silnými tradíciami boli výborným východiskom pre koncipovanie takéhoto projektu.

"Postavili sme ho na týchto osvedčených hodnotách tradície, minulosti a bohatých zdrojov duchovného rozmeru v meste Martin. Ale nie je to jediný pilier, je to východiskový bod, z ktorého sa odrážame do ďalších súvislostí a kontextov, ktoré už majú priame väzby na dnešný reálny svet," doplnil Cabadaj.

Úspech v kandidatúre by pre Martin znamenal nielen prezentáciu v celej Európe, bol by aj ekonomickým prínosom pre mesto, povedal primátor Martina Andrej Hrnčiar. "Samozrejme sa v projekte počíta aj s investičnými akciami, s rozvojom infraštruktúry, novými investíciami a vieme, že by do mesta mohol pritiecť veľký kapitál, ktorý sa odhaduje rádovo v desiatkach miliónov eur," dodal Hrnčiar.

Programy a podujatia v Martine v roku 2013 budú vychádzať z troch základných ideových a symbolických zdrojov, ktoré vyjadrujú aj ich názvy: Via magna - Martin ako križovatka ciest slovenskej i európskej kultúry, Turčiansky Svätý Martin - Martin ako mesto európskej kresťanskej tradície, M´ART IN - Martin ako centrum moderného európskeho umenia.

Do projektu by sa tiež mali zapojiť viaceré partnerské subjekty zo Slovenska, ako napríklad Združenie miest a obcí Turca, Žilinský samosprávny kraj, Matica slovenská, Slovenská národná knižnica, Slovenské národné múzeum, Mesto Žilina, Bojnice, Obec Terchová, Strečno, podnikateľské subjekty, viaceré kultúrne, vedecké, vzdelávacie, náboženské, športové, občianske, záujmové a iné inštitúcie a organizácie, ale aj partnerské mestá z Nemecka, Holandska, Maďarska, Poľska, Srbska, Ruska a Českej republiky i európske mestá a obce so svätomartinským názvom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy