Jasno
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Rozprava sa skončila, poslanci ju vzdali
Zdielať na

Rozprava sa skončila, poslanci ju vzdali

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Aj keď sa 27 poslancov prihlásilo do rozpravy k novele zákona o sociálnom poistení, podpredsedníčka parlamentu Anna Belousová ju ukončila.

Napriek tomu, že ešte pred začiatkom dnešného rokovania parlamentu o vládnom návrhu novely zákona o sociálnom poistení bolo do rozpravy prihlásených 27 poslancov, rozprava sa skončila.
 
Po vystúpení poslanca za SDKÚ-DS Pavla Freša, ktoré sa začalo včera a následných faktických poznámkach, vyzvala predsedajúca schôdze Anna Belousovová (SNS) na vystúpenie ďalšieho poslanca v poradí.

Pavol Abrhan (KDH) ani ďalší poslanci v poradí však neboli v rokovacej sále a aj tí, ktorí v nej boli, vrátane koaličných, sa vzdali poradia. Po krátkom zaváhaní nato Belousovová rozpravu ukončila a vyzvala na záverečné slovo ministerku práce Vieru Tomanovú. Podľa neoficiálnych informácií by sa aj dnes mala opozícia spolu s ĽS-HZDS pokúsiť stiahnuť návrh z rokovania.

Po krátkom zaváhaní nato Belousovová rozpravu ukončila a vyzvala na záverečné slovo ministerku práce Vieru Tomanovú.
 
Podľa návrhu novely zákona by sa mali maximálne vymeriavacie základy pre platenie poistného na dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti a poistného do rezervného fondu solidarity od budúceho roka zvýšiť zo súčasného trojnásobku na štvornásobok priemernej mzdy na Slovensku.
 
Podľa navrhovanej novely by od 1. januára do 30. júna budúceho roka malo viac ako 1,5 milióna sporiteľov, ktorí od januára 2005 vstúpili do systému starobného dôchodkového sporenia, mať možnosť vrátiť sa z dvojpilierového systému do výlučne priebežne financovaného dôchodkového systému, spravovaného Sociálnou poisťovňou. Ministerstvo práce a sociálnych vecí chce súčasne v rovnakom období umožniť vstup do druhého piliera tým občanom, ktorí tak neurobili do konca júna 2006.

Zdielať na

Najčítanejšie správy