Jasno
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Palko: Smer rehabilituje totalitný komunizmus
Zdielať na

Palko: Smer rehabilituje totalitný komunizmus

Poslanec za KDH Vladimír Palko napadol predsedu parlamentu Pavla Pašku za to, že podľa neho sa usiluje o rehabilitáciu ľudí, ktorí budovali komunizmus.

Vladimír Palko ostro napadol druhého najvyššieho ústavného činiteľa a „silného muža“ Smeru Pavla Pašku. Po jeho vystúpení vo faktickej poznámke označil jeho názory za „hanebné a neakceptovateľné“.

V parlamente sa opäť ukázalo, ako poslanci dokážu od jednej témy zabiehať k úplne inej. Pri diskusii o návrhu uznesenia, ktorým sa mali potvrdiť tzv. Benešové dekréty, hovoril predseda parlamentu Pavol Paška o liste SMK európskym poslancom. Na toto jeho vystúpenie reagoval Vladimír Palko exkurzom do histórie a obvinil ho z rehabilitácie komunizmu.

Podobne o chvíľu na to hovorila aj Palkova stranícka kolegyňa Mária Sabolová. Obaja mierili na odhalenie reliéfnej dosky Vladimírovi Clementisovi na ministerstve zahraničných vecí. Clementis bol podľa Sabolovej po roku 1948 v „proticirkevnej päťke“. Po smrti Jana Masasryka bol ministrom zahraničných vecí, krátko na to ho vak odvolali z funkcie, neskôr obvinili a v roku 1952 ako jediného Slováka v tzv. procese proti Slánskemu a spol odsúdili na smrť.

Palko napadol šéfa NR SR za jeho slová, že sa považuje za humanistu. „Váš humanizmus je založený na tom, že vy rehabilitujete strojcov komunistického režimu,“ povedal Palko. „Takéto vaše názory sú hanebné a neakceptovateľné v slobodnej Slovenskej republike.“

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš pripomína, že V. Clementis bol už na konci 30. rokov vylúčený z komunistickej strany, pretože nesúhlasil s politikou ZSSR. Neskôr ho vzali naspäť, ale celý čas pôsobil v Londýne. Jeho tajomník na MZV po roku 1945 Matej Andráš spomína, že Clementis zakazoval straníckej skupine, aby rozhodovala, sám sa na jej práci nezúčastňoval a dokonca na svojom úseku zakazoval komunistom oslovenie súdruh, ak boli v práci.

Ako minister zahraničných vecí Vladimír Clementis aktívne pomáhal budovať OSN, lebo pokračoval vo svoje predvojnovej koncepcii zjednocovania Európy. J. Kubiš zdôrazňuje, že ho ako ministra a predtým česko-slovenského poslanca akceptovali aj v zahraničí. Krátko pred jeho odvolaním mu dokonca USA ponúkli politický azyl, ale on neveril, že by sa dostal za mreže.

Zdielať na

Najčítanejšie správy