Jasno
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Prezident cestuje v sobotu aj s manželkou do USA
Zdielať na

Prezident cestuje v sobotu aj s manželkou do USA

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

V New Yorku sa zúčastní na 62. Valnom zhromaždení OSN ako vedúci slovenskej delegácie. Slovenská republika očakáva od 62. zasadnutia VZ OSN oživenie diskusie o otázkach odzbrojenia a nešírenia zbraní hromadného ničenia, či riešenie otázky Kosova.

Prezident Ivan Gašparovič odcestuje aj s manželkou v sobotu na pracovnú návštevu do Spojených štátov amerických. V New Yorku sa zúčastní na 62. Valnom zhromaždení OSN ako vedúci slovenskej delegácie, ktorej členom bude minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš a stály predstaviteľ SR pri OSN v New Yorku Peter Burian.

Prezident má v programe aj stretnutie s krajanmi a v meste Holmdel v štáte New Jersey otvorí 30. ročník festivalu slovenského dedičstva. Z USA by sa prezident mal vrátiť 28. septembra. Agentúru SITA o tom informoval hovorca prezidenta Marek Trubač. Program hlavy štátu na pôde OSN sa začne účasťou na zasadnutí na vysokej úrovni o klimatických zmenách pod názvom Budúcnosť v našich rukách: Výzvy spôsobené klimatickými zmenami. Stanoviská Slovenskej republiky k aktuálnym otázkam bude tlmočiť prezident Ivan Gašparovič vo svojom vystúpení v rozprave Valného zhromaždenia OSN. Slovenská republika očakáva od 62. zasadnutia VZ OSN oživenie diskusie o otázkach odzbrojenia a nešírenia zbraní hromadného ničenia, či riešenie otázky Kosova.

Slovenská republika víta začiatok činnosti Rady pre ľudské práva, ktorá nahradila Komisiu pre ľudské práva. Ako informoval hovorca prezidenta, privítala by podporu členských štátov OSN kandidatúre Slovenska do Rady pre ľudské práva na roky 2008 až 2011 vo voľbách na jar 2008, ako aj kandidatúre do Hospodárskej a sociálnej rady OSN na roky 2010 až 2012, ktorú sme predložili v roku 2003.

Súčasťou pracovného programu hlavy štátu v New Yorku budú aj viaceré bilaterálne stretnutia. Rokovať bude s generálnym tajomníkom OSN Ban Ki-Moonom, s prezidentom Srbska Borisom Tadičom a predsedom vlády Vietnamskej socialistickej republiky Nguyenom Tan Dungom. Na pôde OSN v New Yorku podpíše prezident Ivan Gašparovič Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím a Medzinárodný dohovor o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím.

Najčítanejšie správy