Jasno
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Petržalčania nechcú výstavbu na Šrobárovom námestí
Zdielať na

Petržalčania nechcú výstavbu na Šrobárovom námestí

Zdroj: bratislavskenoviny.sk

Petržalčania apelujú na miestnych poslancov, aby nepredali investorovi pozemok na výstavbu 18-podlažného Vista-Tower

Väčšina občanov z ulíc Pifflova a Macharova v okolí Šrobárovho námestia v bratislavskej Petržalke je jednoznačne proti akejkoľvek výstavbe v danej lokalite.

Ako pre agentúru SITA uviedol spolupracovník petičného výboru Pavel Halač, občania sa po viacerých stretnutiach v súvislosti s plánovanou výstavbou polyfunkčného objektu Vista Tower dohodli na nulovom variante. "Občania tu nechcú žiadnu stavbu typu Vista Tower. Chceme tu zachovať verejnú zeleň, aby sa tu vybudovala zóna oddychu napríklad s lavičkami a fontánou. Toto rozhodnutie je legitímne a nie je v rozpore s územným plánom," povedal Halač.

Podľa neho už občania nebudú vyjednávať a uvažovať o prípadných ústupkoch. Zároveň sú presvedčení, že investor neurobil "veľký ústupok, keď sa rozhodol znížiť stavbu z 24 na 18 podlaží."

bratislavskenoviny.sk


Občania preto žiadajú petržalských poslancov, aby na utorňajšom zasadnutí miestneho zastupiteľstva nepredávali dotknutý pozemok na Šrobárovom námestí na plánovanú výstavbu. Zároveň ich žiadajú, aby vytvorili komisiu, ktorá by prešetrila celý postup stavebného úradu pri vydaní územného rozhodnutia na stavbu.

"Podľa mnohých, aj právnikov, je v tomto rozhodnutí minimálne šesť porušení zákona. Paradoxné je, že občania sú postavení do roly prosebníkov a úrady s nimi jednajú ako so špinavou handrou a jednou vetou v rozhodnutí zamietnu akékoľvek legitímne požiadavky. Občania predsa majú povedať, čo chcú na svojom území," konštatoval Halač. Mnohí z nich sú "prekvapení a sklamaní" z toho, že by sa malo stavať v oblasti, kde je už teraz problém s dopravou, cestné komunikácie preťažené a problém dostať sa z parkoviska.

"Má tu byť okolo 700 až 750 áut, pokiaľ bude výstavba v takom rozsahu, ako je plánovaná. Realita je ale taká, že sa tu zmestí okolo 300 áut a projekt to vôbec nerieši," vysvetlil Halač.

Problém vidia aj v tom, že spoločnosť nemá usporiadaný vzťah k pozemku. Spoločnosť mala pozemok iba v prenájme, petržalský starosta Milan Ftáčnik jej však ešte v polovici júna tohto roka vypovedal nájomnú zmluvu.


Občania však zároveň kritizujú aj postoj magistrátu k celej záležitosti.

"Na magistráte sme, bohužiaľ, narazili na veľmi tvrdú bariéru primátora Andreja Ďurkovského a viceprimátora Tomáša Korčeka. Aj napriek tomu, že vedeli naše stanovisko, dalo mesto alibisticky súhlas k tejto výstavbe," myslí si Halač.

Občania tiež zvažujú podanie zmien k platnému územnému plánu mesta, konkrétne k zmene funkčného využitia danej lokality. Miestna samospráva by zasa mohla pri vypracovávaní zonálnych plánov myslieť aj na Šrobárovo námestie a jeho okolie.


Agentúra SITA sa pokúšala získať aj stanovisko riaditeľky blízkej Základnej školy na Černyševského, kde sa nachádza aj trieda pre alergikov. "Nebudem sa k tomu vyjadrovať. Ale ako som už niekoľkokrát povedala, žiadne provízie z toho nemáme," povedala riaditeľka Magdaléna Benková.

Zdielať na

Najčítanejšie správy