Jasno
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Diskutovali o rasizme a extrémizme
Zdielať na

Diskutovali o rasizme a extrémizme

Po prvýkrát sa stretli zástupcovia MVO a policajtov vrámci Multidisciplinárnej integrovanej skupiny odborníkov zameranej na elimináciu rasovo motivovanej trestnej činnosti a extrémizmu.

Mimovládne organizácie a orgány štátnej správy sa spoločne vracajú k problematike eliminácie rasového násilia a pravicového extrémizmu. Na pôde Prezídia Policajného zboru SR v Bratislave sa uskutočnilo prvé stretnutie Multidisciplinárnej integrovanej skupiny odborníkov zameranej na elimináciu rasovo motivovanej trestnej činnosti a extrémizmu.

Skupinu zriadili pri medzirezortnom Expertnom koordinačnom orgáne pre boj so zločinnosťou. Na stretnutí sa ako riadni členovia zúčastnili aj predstaviteľky a predstavitelia občianskych združení, ktoré sa problematike rasizmu a diskriminácie dlhodobo venujú - Ľudia proti rasizmu, Občan a demokracia a Liga aktivistov pre ľudské práva. Agentúru SITA o tom informovala Hana Fábry zo združenia Občan a demokracia.

Mimovládne organizácie (MVO) predložili skupine odborníkov materiál vypracovaný združením Ľudia proti rasizmu s názvom Pravicový extrémizmus v SR 2007 a návrh opatrení na jeho riešenie. Materiál pomenúva hlavné problémy a ponúka spôsob ich riešenia. Ide najmä o zefektívnenie riešenia problematiky extrémizmu v policajnom zbore a jeho očistenie od neonacistov či dôsledné vyšetrovanie internetovej kriminality.

MVO tiež považujú za dôležité dopracovanie a spustenie projektu profesionálnej asistencie obetiam extrémistických trestných činov, lepšiu evidenciu extrémistických činov a ich vyšetrovanie ako rasovo motivovaných činov - dôsledne od samého začiatku vyšetrovania.

Združenie Občan a demokracia spolu s ďalšími mimovládnymi organizáciami pristupuje k riešeniam problémov diskriminácie, rasizmu a extrémizmu na Slovensku komplexne. Na vládnej úrovni sa MVO podieľajú na skvalitňovaní antidiskriminačného zákona, zachovania zákona o prístupe k informáciám v jeho dnešnej, podľa MVO dostatočnej a kvalitnej podobe.

V policajnom zbore, v ďalších zložkách štátnej správy a v prostredí MVO realizujú vzdelávanie k ľudským a občianskym právam a venujú sa tiež snahe o citlivejší postoj médií i verejnosti voči prejavom diskriminácie a rasovo motivovaného násilia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy