Oblačno
16°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Čo s elektronickým zdravotníctvom po smrti? Patológovia doň nemajú prístup
Zdielať na

Čo s elektronickým zdravotníctvom po smrti? Patológovia doň nemajú prístup

BRATISLAVA / Elektronické zdravotníctvo, ktoré malo začať fungovať od začiatku roka nie je bezproblémové. Lekárov netrápi iba komplikované spustenie systému v ambulanciách. Najnovšie majú problém aj patológovia - súdni znalci, ktorí do systému E-zdravia prístup nemajú vôbec.

Skúsený odborník v oblasti forenznej medicíny. MUDr.JUDr. Peter Kováč, PhD. je patológom a zároveň súdnym znalcom vo svojom odbore. Na prístup do zdravotnej dokumentácie nebohého pacienta, má pri svojej práci absolútne právo. Avšak opak je pravdou. "Súdny lekár potrebuje do systému prístup napríklad pri obhliadke mŕtvoly. To momentálne absolútne nehrozí," konštatuje MUDr.JUDr. Peter Kováč, PhD.

"V zákone o zdravotnej starostlivosti je dané oprávnenie znalca pristúpiť do zdravotnej dokumentácie v plnom rozsahu. V rozsahu, ktorý si znalec určuje podľa svojej potreby," dodáva súdny znalec. 

Prístup do elektronického zdravotníctva by jemu, ale aj jeho kolegom prácu v mnohých situáciách mimoriadne uľahčil. "Predstavte si, že mám posúdiť nejaký prípad a sedím v Bratislave a zdravotná dokumentácia sa nachádza v Michalovciach. To predstavuje dvojdňovú cesta, kvôli jednému papieru," opisuje situáciu MUDr.JUDr. Peter Kováč, PhD.

Avšak problém je, že rezort zdravotníctva a Národné centrum zdravotníckych informácií súdnych znalcov zo systému vylúčili. V stanovisku uvádzajú, že po smrti pacienta sa jeho elektronická karta uzatvára a lekárom nie je viac prístupná.

Momentálne to vyzerá tak, že súdni znalci narazili na slepú uličku, keďže to úrade zatiaľ meniť neplánujú. To potvrdila aj Mgr. Veronika Plavčanová, PhD. z Národného centra zdravotníckych informácií:"Aktuálne neplánujeme zmeny v tejto oblasti."

Ministerstvo spravodlivosti, ktorý schválený zákon pôvodne pripomienkovalo, o probléme vie. "V zmysle zákona, ktorý tvorí základ E-zdravotníctva sa naozaj znalci nemajú dostávať po informácie cez Národný zdravotnícky informačný systém, čiže nemajú tento vstup. Na druhej strane je tu zákon o znalcoch, ktorý hovorí, že znalec, pri výkone svojej moci, môže požadovať od každého súčinnosť a každý je povinný túto súčinnosť poskytnúť," uviedol Peter Bubla, hovorca Ministerstva spravodlivosti. 

Úrady preto sľubujú, že sa pripomienkami odborníkov z praxe budú zaoberať. "Keď budú informácie o zdravotnom stave pacienta iba v elektronickej forme, tak znalec ich bude potrebovať. Ak ich nebude mať k dispozícii, posudok bude nekompletný a možno nebude úplne správny, čo sa týka záverov," dodáva MUDr.JUDr. Peter Kováč, PhD.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy