Zatiahnuté
11°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Finančná správa chce investovať 54 miliónov do obnovy informačného systému
Zdielať na

Finančná správa chce investovať 54 miliónov do obnovy informačného systému

BRATISLAVA / Päťdesiatštyri miliónov - to je suma, ktorú chce Finančné riaditeľstvo investovať v najbližších 4 rokoch do obnovy a rozšírenia technológie pre informačný systém. Inštitúcia zodpovedná za výber daní a cla chce totiž viac komunikovať elektronicky a toto je jeden z dôvodov investície.

Množstvo dát, ktorých objem medziročne stúpa o 80 percent či rozširovanie elektronickej komunikácie, sú dôvodom veľkej investície. "Do konca decembra 2017 komunikovalo s finančnou správou elektronicky zhruba 350 000 ľudí. Od januára 2018 sa pridáva postupne ďalších 60 000, no a od júla sa nám rozšíri počet elektronicky komunikujúcich o ďalších 350 000 fyzických osôb, podnikateľov," informuje hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová. 

Súťaž v hodnote 54 miliónov bude rozdelená do troch častí, v každej sa vyberie päť dodávateľov. "A pri jednotlivých nákupoch medzi týmito piatimi uchádzačmi prebehne elektronická aukcia. Táto dohoda sa uzatvára na štyri roky a neznamená to, že celý finančný limit bude vyčerpaný," opisuje generálna riaditeľka sekcie ekonomiky Kornélia Černá. 

Súčasťou zákyzky je aj promptný servis. "Najtvrdšie servisné režimy zahŕňajú aj to, že príde technik s náhradným dielom v časovom limite 2 až 4 hodiny a do ďalších dvoch hodín zabezpečí to, že systém bude sprevádzkovaný," vysvetľuje generálny riaditeľ sekcie informatiky Milan Grega. Najprísnejší režim je v oblasti colných systémov. Fungovať musia nepretržite. "V prípade, že by nefungovali informačné systémy dlhšie, tak ohrozujeme chod národného hospodárstva v tom zmysle, že automobily v systémoch just in time by nedokázali naviesť súčiastky do výroby," hovorí Grega. V colnej oblasti bude čoskoro fungovať aj obojsmerná elektronická komunikácia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy