Jasno
10°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Ministerstvo ZV SR tlmočilo veľvyslancovi Maďarska protest
Zdielať na

Ministerstvo ZV SR tlmočilo veľvyslancovi Maďarska protest

Zdroj: SITA/Ede Dőmőtőr

Protest Ministerstva zahraničných vecí SR proti opakovanému zneužívaniu návštev prezidenta Maďarska Lászlóa Sólyoma na Slovensku, ktoré sú deklarované ako súkromné, na politické vystúpenia

Protest proti opakovanému zneužívaniu návštev prezidenta Maďarskej republiky Lászlóa Sólyoma na Slovensku, ktoré sú deklarované ako súkromné, na politické vystúpenia, dnes tlmočilo Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR maďarskému veľvyslancovi na Slovensku Antalovi Heizerovi.

Mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Maďarskej republiky v SR Antala Heizera dnes do bratislavského sídla MZV SR pozval generálny riaditeľ Sekcie európskych záležitostí MZV SR Juraj Nociar. Uvádza sa to vo vyhlásení MZV SR, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca MZV SR Ján Škoda. Vo vystúpeniach maďarského prezidenta sa podľa rezortu slovenskej diplomacie "objavujú tvrdenia, s ktorými SR kategoricky nesúhlasí".

"Takéto správanie je v rozpore so zaužívanou diplomatickou praxou a dobrými vzťahmi medzi susednými štátmi a škodí vzájomným vzťahom medzi SR a MR. Oficiálnych predstaviteľov cudzích štátov - naviac susedných, spriatelených, partnerských a spojeneckých krajín - vždy radi privítame, ak prídu s úmyslom vzájomné vzťahy posilniť. A to bez ohľadu na to, či prichádzajú na oficiálne alebo súkromné podujatia. Všetky návštevy sme pripravení zabezpečiť tak, aby sme v maximálnej miere splnili očakávania a požiadavky našich hostí," uvádza sa vo vyhlásení MZV SR.

Slovenská strana je podľa MZV SR pripravená vyjasniť si zrejmé rozdiely v chápaní rozdielu medzi súkromným a iným charakterom návštev a predísť tak nedorozumeniam v budúcnosti.

"SR ešte raz potvrdzuje, že chce všetky bilaterálne kontakty s predstaviteľmi Maďarska využívať na budovanie a upevňovanie dobrých susedských vzťahov dvoch suverénnych štátov a ich občanov, na vzájomnú prospešnú spoluprácu a plnenie spoločných cieľov, ktoré sú zakotvené okrem iného v Základnej zmluve medzi SR a MR z roku 1995 alebo v dokumente Common Past, Common Future, na ktorom sa dohodli premiéri oboch štátov v júni tohto roku," dodáva sa vo vyhlásení.

Najčítanejšie správy