Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Mimoriadna tlačovka k úmrtiu Mareka
Zdielať na

Mimoriadna tlačovka k úmrtiu Mareka

Lekári Detskej fakultnej nemocnice poskytli novinárom bližšie informácie o úmrtí jedného z dvojčat. VIDEO: záznam z tlačovej konferencie.

Stanovisko k úmrtiu Marka Müllera dnes na tlačovej besede prezentovali zástupcovia Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave, kde chlapčeka oddelili od jeho brata Miška a kde bol do dnešného rána hospitalizovaný.

„So zármutkom musím oznámiť, že dnes o 6:30 Marek podľahol pooperačným komplikáciám, bohužiaľ. Myslím si, že budeme teraz bojovať aj za neho, aby sme dali šancu ďalej Miškovi," povedal riaditeľ DFNsP Daniel Žitňan. Ako dodal, je presvedčený, že vytvorili s lekármi dobrý kolektív a urobili, čo bolo v ich silách. Ale bohužiaľ, tento boj sme nevyhrali," dodal.

Ľútosť vyjadril aj primár Kliniky detskej chirurgie DFNsP Vladimír Cingel, ktorý operáciu viedol. Všetkých zároveň požiadal, aby "sme teraz jeho anjelika nechali tíško odísť".

„Telefonoval som aj s mamičkou, ale čo ma šokovalo je, že na cintoríne na ňu číhali reportéri, aby si odfotili, kde bude ležať Mareček," povedal Cingel.

„Nič horšie nie je ako keď strácame pacienta - dieťa", skonštatoval prednosta kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Tibor Šagát. „Je mi ľúto, že sme to nedokázali zlomiť a zvrátiť a s veľkou nádejou sa dívam do budúcich dní", poznamenal k zdravotnému stavu Miška.

Lekári odmietli na akékoľvek otázky, takže celá tlačovka netrvala ani päť minút. Prinášame vám záznam celej tlačovky.

 

Oddelenie Miška a Mareka bolo druhým v histórii slovenského lekárstva. Samotný zákrok rozdelili lekári na dve fázy - chirurgickú a rekonštrukčnú. Miško a jeho braček Marek, u ktorého lekári ešte pred operáciou avizovali vrodenú srdcovú chybu - takzvanú Fallotovu tetralógiu, boli pred zákrokom zrastení bruškami a spodnou časťou hrudníka. Problémom, ktorý museli lekári riešiť bolo aj to, že chlapci nemali dostatočne zásobovanú pečeň krvou. Problémy mali aj so zažívacím traktom.

Ako zdôraznil prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny a zároveň chirurg z Detského kardiocentra SR (DKS SR) Tibor Šagát, liečba takýchto detí si vyžaduje spoluprácu odborníkov na viacerých úrovniach.

Preto zdravotný stav oboch konzultovali s profesorom prírodných vied Janom Truplom z Ústavu chémie, klinickej biochémie a laboratórnej medicíny Slovenskej zdravotníckej univerzity, ale aj klinickým mikrobiológom Jurajom Hanzenom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy