Jasno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Internáty sú v katastrofálnom stave. Vláda prisľúbila 50 miliónov na rekonštrukciu
Zdielať na

Internáty sú v katastrofálnom stave. Vláda prisľúbila 50 miliónov na rekonštrukciu

BRATISLAVA / Koaliční lídri sľúbili, že pomôžu s financovaním rekonštrukcie vysokoškolských internátov. O katastrofálnom stave mnohých internátov V Bratislave úrady vedia. Už v roku 2016 premiér sľúbil, že na najnutnejšie opravy vyčlení 50 miliónov eur.

Doobeda sa vysokoškoláci z viacerých univerzít ešte vyjadrovali s nádejou, že sa budú môcť stretnúť s premiérom.

"Chcem poukázať na to, že samotní rektori a rektorská konferencia vyčíslila potrebné rekonštrukčné práce na 300 miliónov eur. 50 miliónov eur je už kompromis. Dúfam, že spoločne s pánmi rektormi pôjdeme na to stretnutie," povedal Bálint Lovász, predseda Študentskej rady vysokých škôl. 

Na úrade vlády o situácii hovoril premiér priamo s rektormi. Kým minulý týždeň vláda sľubovala 20, dnes už premiér po rokovaní s rektormi hovoril o inej sume. "Je absolútne nereálne minúť 50 miliónov eur v roku 2018 vzhľadom na ťažkosti a charakter verejného obstarávania. Našim cieľom je, že tých 50 miliónov, o ktorých sme hovorili už v roku 2016, minieme spoločne v roku 2018 a v roku 2019," povedal premiér Robert Fico. 

"Musíte mať finančné krytie na to, aby mohlo dôjsť k verejnému obstarávaniu nejakých väčších rekonštrukčných prác. Ak peniaze nie sú, nebudú ani faktúry," dodal Bálint Lovász.

"My máme prísľub, že faktúry budú priebežne uhrádzané," vyjadril sa Karol Mičieta, rektor Univerzity Komenského.

Avšak pri rokovaní sa zabudlo na študentov. Práve oni využívajú tieto internáty v katastrofálnom stave a preto sa chcú s premiérom stretnúť tiež. "Pozývame pána premiéra na spoločné rokovanie, aj s rektormi. Pozývame pána premiéra do jeho pôvodnej izby. Môže sa dohodnúť s pánom ministrom financií, že pôjdeme aj na jeho izbu a teda môžu vidieť v akom stave internáty sú. Budeme veľmi radi, ak sa otvorí konštruktívna diskusia o tom, v akej forme ideme internáty dofinancovať," dodal Bálint Lovász.

Premiér sa so študentmi nakoniec nestretol. "Snažíme sa hľadať odpoveď na to, prečo nebola vypočutá výzva na stretnutie s premiérom,"  povedal Robert Žembera, študent Univerzity Komenského.

"Ja nie som majster zemegule, ani pánom zemegule. Partnerom pre študentov je pani ministerka, mojim partnerom sú rektori. Nie študenti, ale rektori," vyjadril sa k odmietnutiu stretnutia premiér.

Rektori sa dohodli, že z vládneho balíka peňazí na rekonštrukciu dostane Bratislava, ktorá nemá možnosť využívať eurofondy, takmer polovicu.

Premiér súčasne vyzýval rektorov, aby sa uchádzali o projekty zatepľovania verejných budov. Zatepľovanie, ale nie je najzávažnejším problémom. "Problém internátov nie je v oknách a zatepľovaní. Je to vo vnútornom zabezpečení ako stupačky, rozvody, hygienické a sociálne zariadenia," dodal Bálint Lovász. "Bolo by treba vylepšiť kúpeľňu a aj toalety," potvrdila Štefánia Matiasová, študentka a obyvateľka bratislavského internátu. 

"Máme internáty, ktoré majú 50 a viac rokov. Chceli by sme mať také internáty ako sú v Budapešti a vo Varšave alebo vo Viedni," povedal rektor Univerzity Komenského.

Pre porovnanie, v súkromných internátoch študenti dostanú posilňovne, práčovne, moderné študovne či plne vybavené kuchyne s oddychovým priestorom a televízorom. "O pohodlie a komfort našich rezidentov sa stará kvalifikovaný personál. Rezidenti, študenti, resp. ľudia u nás ubytovaní môžu využívať rôzne hotelové služby, či už je to upratovanie alebo možnosť využívať poštovú schránku, parkovanie, úschovňu batožín, hotelový sejf a mnohé iné, " uviedla Martina Macková, hovorkyňa Student Residence.

Mnohí študenti si ale súkromné inzeráty dovoliť nemôžu. V súkromnom internáte sa ceny pohybujú od 180 eur na jedného v dvojlôžkovej izbe. V štátnych bratislavských internátoch je priemer podľa riaditeľa jedného z internátov 70 eur mesačne na jedno lôžko. 

Narozdiel od toho poslanci, ktorí dochádzajú, môžu v Bratislave bezplatne využívať ubytovanie. Na rekonštrukciu tejto ubytovne sa peniaze našli už v roku 2012. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy